Ce sunt „e-tatuajele” și cum detectează activitatea cerebrală
Captarea activității cerebrale devine mai simplă și mai accesibilă datorită unei noi tehnologii bazate pe e-tatuaje dezvoltate la Universitatea Texas din Austin.
Senzorii imprimabili folosesc o cerneală biocompatibilă, conductivă, care se aplică direct pe scalp, chiar și prin păr, ceea ce oferă o alternativă confortabilă la metodele tradiționale precum electroencefalografia (EEG), se arată într-un studiu publicat în revista Cell Biomaterials.
Citește și: Threads introduce Starter Packs, o funcție inspirată de Bluesky
E-tatuajele nu dor și rezistă 24 de ore
E-tatuajele sunt rapide, nedureroase și stabile până la 24 de ore, spre deosebire de gelurile utilizate în mod obișnuit, care se usucă în câteva ore.
Echipa a testat tehnologia pe cinci voluntari, demonstrând, astfel, performanțe similare cu electrozii convenționali, dar cu mai puține inconveniente.
„Am dezvoltat materiale compatibile cu pielea care are păr și un sistem de imprimare rapidă, ceea ce extinde posibilitățile acestei tehnologii în afara mediilor clinice”, a declarat Nanshu Lu, coautor al studiului.
Cercetătorii lucrează acum la integrarea tehnologiei wireless și la optimizarea pentru diverse tipuri de păr, deschizând calea pentru aplicații avansate precum interfețele creier-computer. Progresele în cauză ar putea elimina barierele actuale legate de confort și accesibilitate în neurologie.
Citește și: Donald Trump se gândește să numească un „țar” AI
Citește și: Elon Musk se gândește cum să te conecteze mai abitir la computer