INTERVIU Florin Buhuceanu – Drepturile și libertățile noastre, indiferent dacă suntem minoritate sau majoritate, riscă să fie restrânse

interviu Florin Buhuceanu - alegeri prezidențiale alegeri parlamentare 2024

Florin Buhuceanu

Într-o Românie tot mai divizată din punct de vedere politic și ideologic, după cum indică cele mai noi rezultate din turul întâi la prezidențiale, devine esențial să ai parte de tot mai multe puncte de vedere pe tapet, în speranța unei alegeri pe care să n-o regreți mai târziu. În acest sens, te invit să citești un interviu cu Florin Buhuceanu, care se află pe listele REPER la alegerile parlamentare.

De vreme ce l-am rugat chiar pe el să se prezinte, am să te scutesc de introducere.

INTERVIU Florin Buhuceanu: „Opțiunea dintre o președintă care ne apără de corupție și extremism și un independent care vrea să renască în România fascismul și fantomele sale ne obligă la a nu sta mult pe gânduri”

Iulia Kelt: Poveștește-mi puțin despre tine, astfel încât cei care nu te cunosc să aibă această ocazie. Cine ești și pe cine reprezinți?

Florin Buhuceanu: Sunt militant pentru apărarea drepturilor omului de la finele anilor 90, când plana asupra comunității mele pedeapsa penală. Dacă erai gay sau lesbiană, riscai să fii tratat ca infractor și pedepsit cu închisoarea între 1-5 ani.

Am reușit sa dezincriminăm relațiile consensuale între persoanele de același sex abia în anul 2001, după intense și dure presiuni naționale și internaționale. Am făcut parte din echipa asociației ACCEPT care a fost vârful de lance al acestei schimbări, am reușit împreună să modificăm în bine legislația anti-discriminare și cea a infracțiunilor motivate de ură.

Din 2023, numele meu e legat de cazul colectiv Buhuceanu, Ciobotaru și alții vs. Romania al familiilor LGBT care au câștigat la CEDO împotriva statului român, cu susținerea ACCEPT: e acel caz care a făcut istorie și care obligă statul să adopte legislația parteneriatului civil. Îmi apăr familia și comunitatea din care fac parte, sper să o pot face din Parlament, acolo unde se iau deciziile care ne influențează viața.

Iulia Kelt: Candidezi pe listele REPER pentru alegerile parlamentare. De ce REPER și nu USR?

Florin Buhuceanu: REPER este un partid pro-european tânăr cu care colaborasem deja în ultimii aproape 2 ani în care a reușit, din opoziție, să modifice legislație în favoarea copiilor, tinerilor, a persoanelor vulnerabile. E si primul partid cu prezență în Parlamentul României care a înscris nevoia de legiferarea a parteneriatului civil în programul său politic, acum mai bine de 1 an.

Colaborăm cu USR, am susținut recent un referendum extrem de important pentru viața bucureștenilor și am sprijinit-o pe Elena Lasconi pentru candidatura la prezidențiale. O vom face pe mai departe, e important să fie susținută de mai multe partide democratice care privesc în viitor și pentru care agenda drepturile omului e importantă. Nu ar fi extraordinar ca România să aibă o președintă femeie, pentru prima dată în istorie?

Florin Buhuceanu / sursă foto: Facebook

Iulia Kelt: Primul tur al alegerilor prezidențiale ne-a lăsat pe toți cu gura căscată, având în vedere ascensiunea lui Călin Georgescu. Spune-mi, te rog, cum vezi o Românie cu un președinte asemenea lui, în contextul jocurilor de culise și a războiului dintre Rusia și Ucraina. Cum ar influența libertățile comunității LGBTQ+ o eventuală victorie a acestuia în turul al doilea? Dar pe cele ale populației heterosexuale?

Florin Buhuceanu: Opțiunea dintre o președintă care ne apără de corupție și extremism și un independent care vrea să renască în România fascismul și fantomele sale ne obligă la a nu sta mult pe gânduri. Timpul nu e în favoarea noastră, în proximitatea unui război global și cu creșterea populismului indus de regimul Trump 2.

Acum e momentul pentru mobilizare civică și politică pentru a izola curentul extremist din România! Vrem democrație și bunăstare în interiorul Uniunii Europene sau cădem în admirația dictatorului de la Kremlin pentru care tot ce reprezentăm noi, occidentalii, e anatema? Primele victime vor fi femeile și minoritatea LGBT, în numele demografiei în cădere. Accesul la avort, accesul la educație sexuală pentru adolescenți și tineri, discriminarea prin lege a familiilor LGBT, introducerea cenzurii pentru ca identitatea gay și trans să fie interzisă în spațiul public, acapararea instituțiilor egalității de tipul Avocatului Poporului și a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Drepturile și libertățile noastre, indiferent dacă suntem minoritate sau majoritate, riscă să fie restrânse.

Iulia Kelt: Cum explici ascensiunea lui Călin Georgescu?

Florin Buhuceanu: S-a diminuat drastic încrederea în politicieni, puterea (PSD) și asa-zisa opoziție (PNL, dar și UDMR) coabitând în numele „stabilității”. Care stabilitate, când simțim cu toții nesiguranța zilei de mâine? Avem în realitate scumpiri în lanț și un dispreț arătat românilor cu cheltuieli deșănțate pe banii publici într-un mod completamente netransparent.

Cu toții ne temem să aveam de-a face cu spitalele publice în România, cu toții suntem revoltați când vedem pe stâlpi reclame la cartea generalului-pensionar-liberal din enorm de mulți bani publici ori când aflăm de cheltuieli plătite de rechini imobiliari care-i dau premierului României și familiei posibilitatea unor „extravaganțe” turistice.

Toate aceste nemulțumiri, expandate prin reclame abil distribuie pe varii canale de social media și prin intermediari, l-au făcut pe primul clasat in turul 1 de la prezidențiale să fie extrem de vizibil și i-au conturat un profil public de salvator providențial. Nu de asta are nevoie România europeană!

Iulia Kelt: Există, în opinia ta, vreo diferență între Călin Georgescu și George Simion? Dar vreo legătură, în afara celei evidente, bazată pe susținerea unei doctrine de extremă dreaptă?

Florin Buhuceanu: Simion a încercat timid să-și mascheze naționalismul visceral și antisemit, se declară european, Georgescu exploatează din plin sumedenie de stereotipuri xenofobe și antisemite, desființează apartenența noastră în Uniunea Europeană și NATO  în numele neutralității și interesului național.

Se completează reciproc dumnealor, în realitate, nu degeaba a avut domnul Georgescu prezidențiatul onorific al AUR.

Florin Buhuceanu

Citește și: INTERVIU Cristian Bălănean (Dirty Shirt) – despre Dirty Fest și iubirea pentru animalele nimănui

Iulia Kelt: Nu știu dacă mai este nevoie să te întreb, însă o susții pe Elena Lasconi în turul al doilea?

Florin Buhuceanu: REPER a susținut-o, din primul tur, pe Elena Lasconi tocmai pentru a nu fragmenta votul și așa fărâmițat ale dreptei și centrului politic. A fost decizia corectă, cele mai multe dintre valorile și dezideratele noastre erau îmbrățișate de doamna Lasconi.

Pentru mine, a fost important să identific în doamna Lasconi prima candidată cu șanse prezidențiale reale care apără dreptul femeilor, inclusiv accesul la avort, drepturile minorităților, inclusiv legiferarea parteneriatului civil. E rolul președintelui să medieze în societate și să se asigure de respectarea statului de drept și a egalității tuturor în fața legii. Sunt exact acele ținte strategice pe care le-au ratat reprezentanții PSD și PNL în cursa prezidențială.

O vom susține negreșit și în turul doi, miza alegerii între democrație și extremism e prea ridicată pentru a face greșeli de parcurs.

Iulia Kelt: Este REPER dispus să facă front comun cu USR pentru o coaliție de dreapta în parlament, așa cum a declarat chiar doamna Lasconi, duminică seara, că și-ar dori?

Florin Buhuceanu: Absolut, da! Negocierea pe proiecte de legi importante pentru copii, femei, tineri, persoane cu dizabilități, grupuri vulnerabile, se face transpartinic.

În REPER, am reușit deja să creăm o platformă politică suplă în care colaborează pragmatic dreapta politică cu stânga progresistă de tip DEMOS și VOLT, cu susținerea unor rețele de tipul Noi, Ploieștenii sau Pact pentru Galați pentru a fi cât mai aproape de comunitățile locale.

Sperăm că partidele politice pro-occidentale vor câștiga suficiente voturi la alegerile din 1 decembrie pentru a reseta sistemul politic care să blocheze refacerea partidului-stat. Suntem într-un război hibrid întreținut abil de Rusia, avem o creștere acasă a extremismului, chiar e cazul să facem un front comun pentru a ne apăra valorile europene în aceste momente dificile pentru democrația românească.

Citește și: INTERVIU Polițistul din Beverly Hills: Axel F – filmul de pe Netflix cu Eddie Murphy, Kevin Bacon și Joseph Gordon-Levitt

Iulia Kelt: Ajuns în parlament, explică-mi, te rog, pe înțelesul omului de rând, care nu se pricepe la administrație sau politică, ce planuri ai pentru bunăstarea României și, poate, mai important, cum vei reuși să te lupți cu morile de vânt extremiste?

Florin Buhuceanu: Ne-am bătut, in opoziție fiind și am reușit să convingem în Parlament extinderea mesei calde pentru școlari. E foarte important, știm că avem unii dintre cei mai săraci copiii și tineri din Uniunea Europeana, e șansa lor la educație. Asta nu se face pe burta goală!

Voi negocia cu principalele partide pentru aprobarea legii  parteneriatului civil, importantă nu doar pentru comunitatea mea, ci și pentru familiile heterosexuale care trăiesc în afara căsătoriei. Și aceste familii trebuie recunoscute și protejate de către Ministerul Familiei. Vreau să putem crea centre care să ofere servicii de sănătate mintală pentru tinerii noștri care suferă de adicții, nu e normal să-i anchetam penal.

Mă voi implica alături de ceilalți parlamentari ca referendumul pentru București să ducă la o Lege a capitalei care să permită marile investiții ce astăzi nu sunt posibile din cauza modului în care sunt împărțiți banii bucureștenilor. Ei trebuie să decidă unde și cum sunt cheltuiți banii lor, prin consilierii pe care-i votează la primărie, nu Ministerul Finanțelor.

Vreau să putem vizita curând în București Muzeul Istoriei și Culturii evreilor, romilor și cel al comunității LGBT. Cu cât aceste minorități sunt mai cunoscute și înțelese, cu atât mai mult se reduce rata intoleranței mai ales în rândul tinerilor.

Mă voi bate pentru un București care să accelereze rata investițiilor în consolidarea clădirilor interbelice care îl fac atractiv, nu ne permitem să pierdem sau să sluțim  acest patrimoniu care ne definește.

Citește și: INTERVIU Daniel Chatard, câștigător World Press Photography – „Sunt optimist că în anii următori vom lua mai în serios criza climatică”

Iulia Kelt: Crezi că PSD se va reorienta spre un Dragnea 2, după eșecul de la prezidențiale? Și dacă da, noua ordine va cocheta la o coaliție cu partidele suveraniste?

Florin Buhuceanu: Nu, cred dimpotrivă că insuccesul la prezidențiale al PSD va întări profilul social-democrat al acestui partid. Poate că sunt naiv, dar e timpul să avem cu adevărat un pol social-democrat! Coabitarea cu AUR va duce la excluderea acestui partid din familia social-democrată europeană, evitată cu greu la sfârșitul perioadei Dragnea. Au politicieni tineri și europeni, vor transforma poate șocul eșecului la prezidențiale într-o oportunitate.

Iulia Kelt: Nu în ultimul rând, te rog să lași un mesaj oricui ajunge să citească acest interviu.

Florin Buhuceanu: Dacă nu vrem să trăim următorii patru ani cu extremiștii și ultra-conservatorii acaparând Parlamentul, te rog să sprijini cu votul tău pe 1 decembrie o agendă progresistă a respectării drepturilor și libertăților fiecăruia dintre noi. România se poate face bine, nu am nici o îndoială. Nimeni nu mai are răbdare cu politicieni care mimează democrația în folosul propriu!

Citește și: INTERVIU Masterpiece (tribut Metallica) – Ce se întâmplă atunci când un psiholog, un agent de vânzări, un corporatist și un profesor de tobe se întâlnesc? Muzică!

Verified by MonsterInsights