Somnolența excesivă pe timp de zi, posibil semn timpuriu de demență

Somnolența excesivă pe timp de zi, posibil semn timpuriu de demență

Foto: preluare The Independent

Un nou studiu realizat de cercetători de la Albert Einstein College of Medicine, New York, indică faptul că somnolența excesivă în timpul zilei și lipsa motivației pentru activitățile zilnice ar putea semnala un risc crescut de demență, adică de sindrom cognitiv motoric (MCR).

Studiul, care a inclus 445 de adulți cu vârsta medie de 76 de ani, a constatat că 35,5% dintre participanții cu somnolență excesivă și apatie au dezvoltat MCR în decursul a trei ani, informează Science Alert care citează, la rândul său, Neurology.

Citește și: Cum îți dai seama dacă ai cancer la plămâni

Predispoziția la demență, strâns legată de somnolența din timpul zilei

În grupul fără aceste simptome, doar 6,7% au dezvoltat sindromul. Cercetătorii au subliniat că acest sindrom, caracterizat de probleme de memorie ocazionale și un mers mai lent, crește de trei ori riscul de a dezvolta demență, în special vasculară.

„Descoperirile noastre scot în evidență necesitatea screening-ului pentru tulburările de somn ca potențială intervenție preventivă împotriva declinului cognitiv”, a declarat dr. Victoire Leroy, autorul principal al studiului.

Cercetătorii cred că somnolența excesivă poate fi un semn timpuriu al problemelor cognitive, însă este nevoie de mai multe studii pentru a înțelege mecanismele exacte care leagă aceste simptome de MCR și de declinul cognitiv.

Citește și: De ce se trezesc unii oameni la 3 dimineața în fiecare noapte?

Citește și: Somnul de peste 7 ore pe noapte, esențial pentru o îmbătrânire sănătoasă

Verified by MonsterInsights