O stea din galaxia Andromeda a dispărut și s-a transformat într-o gaură neagră
Astronomii au observat o stea masivă din galaxia Andromeda, M31-2014-DS1, care a dispărut fără a exploda în supernovă, formând în schimb o gaură neagră.
Studiul, condus de Kishalay De de la Kavli Institute for Astrophysics din MIT, arată că steaua a intrat în faza finală de ardere nucleară cu aproximativ 6,7 mase solare, dar nu a avut energia necesară pentru a produce explozia caracteristică supernovelor de tip II, scrie Science Alert, care citează Universe Today.
Citește și: Experimentul „pisicii cuantice” stabilește un nou record de 1.400 de secunde
Ce s-a întâmplat, de fapt, cu această stea
Observațiile au arătat o creștere a luminozității în infraroșu în 2014, urmată de o scădere dramatică între 2016 și 2019. În 2023, steaua nu a mai fost detectată în observațiile optice și infraroșii.
În loc să fie ejectată în spațiu, majoritatea masei stelei (aproximativ 5 mase solare) a colapsat în nucleu, formând o gaură neagră.
Citește și: O nouă specie de tardigrade dă indicii despre rezistența la radiații
Transformarea unei stele masive direct într-o gaură neagră, fără explozie de supernovă, este un fenomen rar. În mod normal, supernovele se formează datorită undei de șoc create de particulele de neutrini, însă la M31-2014-DS1 acest proces nu a fost suficient pentru a declanșa explozia. Astronomii estimează că 20-30% dintre stelele masive ar putea avea un final similar.
Citește și: Originea undelor radio rapide din spațiul profund, identificată de cercetători