Experimentul „pisicii cuantice” stabilește un nou record de 1.400 de secunde

Experimentul „pisicii cuantice” stabilește un nou record de 1.400 de secunde

Foto: preluare SciTechDaily

Cercetătorii de la Universitatea de Știință și Tehnologie din China au realizat un experiment record prin menținerea unei stări de superpoziție cuantică, cunoscută sub numele de „pisică cuantică”, timp de 1.400 de secunde (peste 23 de minute).

În cadrul studiului, 10.000 de atomi de ytterbiu au fost răciți la temperaturaturi apropiate de zero absolut și capturați cu ajutorul luminii. Aceștia au fost manipulați pentru a se afla simultan în două stări de spin diferite, creând astfel superpoziția, scrie IFL Science, care citează ArXiv.

Stările de superpoziție sunt o caracteristică esențială a mecanicii cuantice, unde particulele pot exista în mai multe stări în același timp.

Citește și: Noi dovezi ADN schimbă povestea locuitorilor din Pompeii

Limite depășite, în ceea ce privește experimentul „pisicii quantice”

Experimentul din China depășește limitele anterioare ale acestui fenomen, care se prăbușea de obicei în fracțiuni de secundă. Starea cuantică stabilită de echipa de cercetători a avut o durată semnificativ mai mare, iar cercetătorii sunt optimiști că, prin îmbunătățirea sistemului, această perioadă poate fi extinsă și mai mult.

Rezultatul deschide noi posibilități în domeniul măsurătorilor cuantice, având aplicații în dezvoltarea de senzori extrem de sensibili și în computația cuantică, un domeniu de cercetare promițător.

Citește și: Originea undelor radio rapide din spațiul profund, identificată de cercetători

Citește și: O nouă specie de tardigrade dă indicii despre rezistența la radiații

Verified by MonsterInsights