Osteoporoza, „ucigașul tăcut”: Cum să o prevenim eficient, potrivit experților

Osteoporoza, „ucigașul tăcut”: Cum să o prevenim eficient, potrivit experților

Foto: preluare Sănătatea TV

Osteoporoza este o boală caracterizată prin scăderea densității și a rezistenței osoase, ceea ce duce la oase fragile și un risc crescut de fracturi, în special la nivelul coloanei vertebrale, șoldurilor și încheieturilor. Fiind adesea asimptomatică până la prima fractură, această afecțiune este cunoscută drept un „ucigaș tăcut”.

Fundația Națională pentru Osteoporoză din Statele Unite estimează că peste 10 milioane de americani suferă de această boală, iar alți 43 de milioane prezintă masă osoasă redusă, considerată o stare premergătoare osteoporozei. Printre cauzele principale se numără vârsta, lipsa activității fizice, fumatul și consumul de alcool, scrie Science Alert, potrivit The Conversation.

Citește și: Ne bucurăm să vă anunțăm că 40 de maimuțe au evadat dintr-un laborator

Ce ar trebui să faci pentru a preveni, atât cât poți, osteoporoza

Pentru prevenirea osteoporozei, experții recomandă o alimentație bogată în calciu și vitamina D. Calciul contribuie la menținerea rezistenței osoase, iar vitamina D ajută la absorbția acestuia. Este indicată o doză zilnică de 1.200 mg de calciu pentru femeile de peste 50 de ani și bărbații de peste 70 de ani. Surse naturale sunt produsele lactate, dar și alternative precum legumele cu frunze verzi, nucile și soia.

Activitatea fizică regulată este esențială. Exercițiile cu greutăți, alergarea și dansul contribuie la menținerea densității osoase, iar antrenamentele bazate pe forță îmbunătățesc stabilitatea, reducând riscul. Se recomandă 30 de minute de exerciții de acest tip de cel puțin patru ori pe săptămână.

Pentru persoanele de peste 65 de ani (în cazul femeilor) sau 70 (bărbați cu factori de risc), este indicată o scanare pentru a evalua densitatea osoasă.

Citește și: Somnul de peste 7 ore pe noapte, esențial pentru o îmbătrânire sănătoasă

Citește și: Uitarea ne ajută să nu o luăm razna, este o binecuvântare – studiu

Verified by MonsterInsights