Noi dovezi ADN schimbă povestea locuitorilor din Pompeii

Noi dovezi ADN schimbă povestea locuitorilor din Pompeii

Foto: preluare National Geographic

O echipă internațională de cercetători a descoperit noi detalii surprinzătoare despre locuitorii din Pompeii, orașul antic distrus de erupția Vezuviului în anul 79 d.Hr. Studiul, publicat în Current Biology, relevă că mulajele de ghips care înfățișează indivizi prinși în ultimele momente de viață nu corespund poveștilor atribuite anterior acestor victime.

Folosind ADN-ul extras din rămășițe osoase fragmentate conservate în mulajele de ghips, cercetătorii au demonstrat că un bărbat, nu o femeie, era cel alături de un copil în casa denumită „Casa Brățării de Aur”, scrie Associated Press.

În plus, perechea de indivizi despre care s-a crezut că erau rude apropiate, precum mama și fiica, s-a dovedit a fi formată dintr-un bărbat și o femeie fără legături de familie.

Citește și: Uitarea ne ajută să nu o luăm razna, este o binecuvântare – studiu

Noile descoperiri despre Pompeii contrazic interpretarile inițiale

Bunăoară, descoperirile contrazic interpretările inițiale bazate pe aranjamentele vizuale ale mulajelor, indicând diversitatea și complexitatea socială a cetățenilor din Pompeii.

Studiul confirmă, de asemenea, că locuitorii proveneau în principal din zona estică a Mediteranei, ceea ce scoate în evidență amestecul cultural din cadrul Imperiului Roman.

Rezultatele vin în completarea unor cercetări din 2022, în care s-a obținut primul genom complet al unui locuitor din Pompeii, dovedind că ADN-ul antic poate oferi perspective noi asupra vieții din trecut.

Citește și: Un medic din cinci din Marea Britanie folosește deja inteligența artificială

Citește și: Epidemia de E. coli de la McDonald’s se extinde la 13 state din SUA

Verified by MonsterInsights