Originea undelor radio rapide din spațiul profund, identificată de cercetători
O echipă internațională de astronomi, condusă de Kritti Sharma de la Institutul de Tehnologie din California, a făcut progrese importante în descifrarea originii undelor radio rapide.
Emisiile misterioase sunt semnale radio extrem de intense, dar de scurtă durată, care provin din diverse părți ale Universului.
Cercetătorii au constatat că ele vin mai des din galaxii masive cu populații de stele tinere, o observație care sugerează o legătură între acestea și magnetari, adică stele neutronice cu câmp magnetic extrem de puternic.
Citește și: Uitarea ne ajută să nu o luăm razna, este o binecuvântare – studiu
Pe ce s-a bazat studiul despre undele radio și originea lor
Studiul s-a bazat pe observațiile realizate cu ajutorul interferometrului radio Deep Synoptic Array, echipa analizând caracteristicile a 30 de galaxii care găzduiesc astfel de emisii, scrie Science Alert, care citează revista Nature.
Magnetarii se formează prin colapsul gravitațional al stelelor masive, care au o durată de viață relativ scurtă, explicând astfel de ce undele apar în zone cu stele tinere.
Interesant este că magnetarii, de obicei, nu apar frecvent în galaxii cu masă mică, ceea ce ar putea indica că metalicitatea ridicată a galaxiilor mari facilitează formarea lor. Echipa sugerează că o posibilă explicație ar fi formarea magnetarilor prin fuziunea stelelor binare, un proces mai comun în galaxii cu stele masive.
Deși originea precisă a undelor nu a fost complet elucidată, cercetarea aduce dovezi puternice în sprijinul ipotezei magnetarilor, oferind indicii valoroase pentru viitoarele studii.
Citește și: O nouă specie de tardigrade dă indicii despre rezistența la radiații
Citește și: Astronauții Artemis 3 vor ajunge pe Lună îmbrăcați în costume Prada / VIDEO