Uitarea ne ajută să nu o luăm razna, este o binecuvântare – studiu

Uitarea ne ajută să nu o luăm razna, este o binecuvântare - studiu

Foto: preluare Neuroscience News

Uitarea face parte din viața de zi cu zi, dar nu reprezintă întotdeauna o deficiență. Potrivit cercetărilor recente, uitarea este un proces funcțional, necesar pentru o gestionare eficientă a informațiilor.

Conform „curbei uitării” a psihologului german Hermann Ebbinghaus, detaliile noi tind să se estompeze rapid, iar neuroștiința confirmă această tendință, subliniind că uitarea ne ajută să reținem doar informațiile importante, informează Science Alert, care citează The Conversation.

Eric Kandel, laureat Nobel, a arătat că memoria se formează prin întărirea conexiunilor neuronale, dar uităm frecvent detaliile nesemnificative.

Citește și: O nouă specie de tardigrade dă indicii despre rezistența la radiații

Uitarea, „mană cerească”

Capacitatea de a uita ne permite să actualizăm informațiile stocate: dacă un drum zilnic este închis, putem modifica traseul pentru a învăța noua rută.

Lipsa acestei abilități de adaptare poate avea consecințe negative, cum se observă în cazul tulburărilor de stres post-traumatic (PTSD), unde amintirile traumatice rămân „blocate” și provoacă reacții constante la stimuli asociați.

Uitarea poate însemna și dificultatea de accesare temporară a informației, fenomen cunoscut drept „vârful limbii,” studiat de psihologii Roger Brown și David McNeill. În acest caz, informația este temporar inaccesibilă, dar nu pierdută definitiv, iar creierul o poate recupera prin perseverență.

Așadar, uitarea are roluri esențiale în organizarea eficientă a informațiilor și, de-a lungul evoluției, a ajutat la supraviețuire, eliminând detaliile irelevante și permițând adaptarea la medii noi.

Citește și: Consumul excesiv de alcool poate declanșa aritmii cardiace la tineri

Citește și: Adaptarea populației tibetane la altitudini mari ne arată evoluția continuă a speciei umane

Verified by MonsterInsights