O nouă specie de tardigrade dă indicii despre rezistența la radiații

specie nouă de tardigrade

Foto: preluare National Geographic Kids

O nouă specie de tardigrade, Hypsibius henanensis, a fost recent studiată de o echipă internațională de cercetători, dezvăluindu-se mecanisme unice care permit acestor organisme să reziste la niveluri ridicate de radiații.

Tardigradele sunt cunoscute drept cele mai rezistente animale de pe planetă, iar analiza genetică a speciei H. henanensis a găsit 14.701 gene codificatoare de proteine, dintre care 30,2% sunt unice pentru aceste organisme.

În cadrul experimentului, cercetătorii au expus aceste tardigrade la doze ridicate de radiații, observând trei procese esențiale pentru rezistența lor.

Prima descoperire a fost gena DODA1, provenită posibil dintr-un transfer genetic de la bacterii, care produce pigmentul betalaină, capabil să neutralizeze moleculele nocive generate de radiații, scrie Science Alert care citează un studiu publicat în revista Science.

Citește și: Apple testează o aplicație pentru monitorizarea glicemiei

Noua specie de tardigrade își poate repara singură ADN-ul

A doua observație se referă la capacitatea tardigradelor de a-și repara rapid ADN-ul, proces asistat de o proteină specifică, TRID1. În plus, au remarcat o creștere a producției de proteine BCS1 și NDUFB8, care contribuie la menținerea unui aport energetic stabil în condiții extreme.

Descoperirile, conform autorilor, ar putea avea aplicații importante pentru protecția corpului uman în medii extreme, cum ar fi misiunile spațiale pe termen lung.

Citește și: Consumul excesiv de alcool poate declanșa aritmii cardiace la tineri

Citește și: Adaptarea populației tibetane la altitudini mari ne arată evoluția continuă a speciei umane

Verified by MonsterInsights