Adaptarea populației tibetane la altitudini mari ne arată evoluția continuă a speciei umane

Adaptarea populației tibetane la altitudini mari ne arată evoluția continuă a speciei umane

Foto: preluare Base Camp Adventure

Oamenii care trăiesc la altitudini mari, precum cei din Platoul Tibetan, demonstrează adaptări biologice care permit supraviețuirea în condiții de hipoxie, unde oxigenul din aer este insuficient pentru majoritatea oamenilor.

Cercetătorii conduși de Cynthia Beall de la Universitatea Case Western Reserve au studiat 417 femei tibetane care locuiesc la altitudini de peste 3.500 de metri, scrie Science Alert, care citează un studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Citește și: Avionul Antonov An-225 Mriya, cea mai mare aeronavă din lume, distrusă în războiul din Ucraina

Ce a scos la iveală studiul

Studiul, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, a arătat că aceste femei au un succes reproductiv crescut datorită unor trăsături care optimizează transportul de oxigen în organism.

Femeile cu cea mai mare rată de nașteri aveau niveluri medii de hemoglobină, dar o saturație ridicată a oxigenului, ceea ce permite livrarea eficientă a oxigenului fără îngroșarea sângelui.

Acest lucru reduce stresul asupra inimii, care ar trebui să pompeze sânge mai vâscos. Alte trăsături observate includ o circulație mai bună a sângelui în plămâni și ventricule cardiace mai mari, ceea ce îmbunătățește transportul de oxigen.

Cercetătorii au concluzionat că aceste adaptări sunt un exemplu de selecție naturală în desfășurare, punând accent pe modul în care populațiile umane continuă să evolueze în funcție de mediul înconjurător.

Citește și: Primul vaccin care sterilizează temporar câinii pentru un an

Citește și: Astronauții Artemis 3 vor ajunge pe Lună îmbrăcați în costume Prada / VIDEO

Verified by MonsterInsights