Veste bună: A crescut numărul publicațiilor științifice

Veste bună: A crescut numărul publicațiilor științifice

Numărul publicațiilor științifice globale continuă să crească exponențial, datorită accesului extins la educație și a colaborărilor internaționale.

Spre deosebire de predicțiile din anii ’60 care prevedeau o scădere a descoperirilor științifice, lumea se confruntă acum cu o perioadă de „mega-știință globală”, în care cercetarea este susținută de universități și parteneriate la scară mondială.

Citește și: Muzica, „mană cerească” pentru pacienții care suferă de demență

A crescut numărul universităților, deci și a publicațiilor științifice

Universitățile, care acum numără mai bine de 38.000 la nivel global, joacă un rol central în această expansiune. Peste 80% din descoperirile publicate anual provin de la oamenii de știință din mediul universitar, susținuți în parte de fondurile provenite din taxele de școlarizare, scrie Science Alert, care citează The Conversation.

În plus, colaborările internaționale au crescut semnificativ, de la 2% din producția științifică în 1980 la 22% în 2010, aducând beneficii pentru calitatea și impactul cercetării.

Deși există provocări legate de accesul inegal la educație în anumite regiuni, rețelele universitare globale continuă să stimuleze descoperirile științifice la nivel mondial.

Citește și: NASA lansează misiunea Europa Clipper pentru a căuta viață extraterestră pe luna lui Jupiter

Citește și: Renunțarea la fumat, chiar și la vârste înaintate, îți prelungește viața, susține un studiu

Citește și: Omenirea se confruntă cu un viitor trist. Pământul s-ar putea încălzi cu 2,7 °C

Verified by MonsterInsights