Muzica, „mană cerească” pentru pacienții care suferă de demență

muzica demență

Foto: People Images

Muzica a devenit un instrument terapeutic important pentru pacienții cu demență, ajutându-i să gestioneze simptome precum anxietatea sau depresia.

Studiile arată că terapia prin muzică, fie prin ascultarea melodiilor preferate, fie prin participarea activă la activități muzicale, poate îmbunătăți funcțiile cognitive și starea de bine, în general.

Citește și: TikTok spune că medicamentele de tuse ajută femeile să devină însărcinate. Ce spune știința?

Muzica poate avea un efect profund asupra oamenilor cu demență

Cercetările au demonstrat că muzica are un efect unic asupra creierului, activând multiple zone cerebrale, inclusiv cele responsabile de emoții, memorie și mișcare, informează Science Alert, care citează The Conversation.

În cazul persoanelor cu demență, muzica favorită declanșează eliberarea de hormoni care generează plăcere și poate ajuta la reamintirea experiențelor asociate cu acele melodii.

Un studiu realizat de Institutul de Cercetare în Terapia prin Muzică din Cambridge a arătat că pacienții cu demență au reacționat fizic la ritmul și aranjamentele muzicale, manifestând schimbări în ritmul cardiac și mișcări atunci când ascultau sau cântau.

Citește și: Renunțarea la fumat, chiar și la vârste înaintate, îți prelungește viața, susține un studiu

De asemenea, cercetările indică o scădere a agitației și a anxietății în timpul și după sesiunile muzicale, precum și o reducere a necesității medicației.

Terapia prin muzică, în special cea bazată pe melodiile preferate ale pacienților, continuă să fie o metodă eficientă de susținere a sănătății cognitive și emoționale în gestionarea demenței.

Citește și: Expoziția BODY WORLDS ajunge în premieră la București, la Biblioteca Națională

Verified by MonsterInsights