Aurora boreală octombrie 2024 – văzută din România
O furtună geomagnetică de amploare, provocată de o masă importantă de particule solare care a lovit atmosfera Pământului joi, a făcut posibilă aurora boreală în zone mult mai sudice decât de obicei, inclusiv în România.
Furtuna geomagnetică, clasificată drept G4 (severă) pe scara NOAA, fusese prevăzută de Administrația Națională pentru Oceane și Atmosferă (NOAA) cu câteva zile înainte, în urma unei erupții solare puternice, scrie Digi24.
Aceste furtuni pot provoca perturbări semnificative, afectând infrastructura critică, inclusiv rețelele de electricitate și sateliții. Ele pot interfera, de asemenea, cu funcționarea sistemelor de navigație GPS și pot afecta sateliții, modificând traiectoriile acestora.
Citește și: Grupa de sânge îți arată cât de predispus ești pentru un AVC timpuriu
Aurora boreală, fascinantă din România
Cu toate acestea, unul dintre cele mai fascinante efecte ale unei furtuni geomagnetice este aurora boreală, cunoscută și sub numele de „lumini nordice”. Acest fenomen natural apare atunci când particulele încărcate provenite de la Soare interacționează cu atmosfera Pământului, generând lumini de culori vibrante.
Aurora boreală, vizibilă în mod normal la latitudini mari, precum cele din regiunile arctice, a fost surprinsă și în România, oferind un spectacol rar și uimitor.
Potrivit NOAA, fenomenul a fost rezultatul unei ejecții de masă coronală (CME), cauzată de o erupție solară de clasă X 1.8, una dintre cele mai puternice categorii de erupții solare. Imaginile spectaculoase ale aurorei au fost capturate și distribuite de numeroși entuziaști ai fenomenului pe rețelele de socializare.
Citește și: Omenirea se confruntă cu un viitor trist. Pământul s-ar putea încălzi cu 2,7 °C
Citește și: Pământul are o nouă centură Van Allen, iar furtunile solare sunt vinovate pentru asta