Cromozomul Y, la oameni, ar putea dispărea. Specia noastră, sub semnul întrebării
Sexul bebelușilor la oameni și la alte mamifere este determinat de un gene de pe cromozomul Y, dar acesta se degradează și ar putea dispărea în câteva milioane de ani, ceea ce ar putea duce la extincția speciei noastre, dacă nu evoluăm noi gene sexuale.
Totuși, două specii de rozătoare au pierdut deja cromozomul Y și au supraviețuit.
Studiul care își pune probleme serioase
Un studiu din 2022, publicat în Proceedings of the National Academy of Science, arată cum șobolanul spinos a evoluat noi gene determinante al sexului masculin.
La oameni, femelele au doi cromozomi X, iar masculii un X și un Y.
Cromozomul Y conține însă o genă crucială, SRY, care declanșează dezvoltarea sexului masculin la embrion.
După aproximativ 12 săptămâni de la concepție, aceste gene activează alte gene care reglează dezvoltarea testiculelor, care produc hormoni masculini, asigurând astfel dezvoltarea băieților.
În timp ce majoritatea mamiferelor au un sistem XY similar, cromozomul Y se degradează treptat, pierzând în medie cinci gene la fiecare milion de ani.
În acest ritm, se estimează că toate genele rămase ar putea dispărea în aproximativ 11 milioane de ani. Această posibilitate a generat dezbateri intense privind viitorul speciei umane.
Pe de altă parte, rozătoare precum șobolanul spinos și cârtițele vole din Europa de Est au pierdut complet cromozomul Y, dar au dezvoltat alte mecanisme de determinare a sexului.
Echipa condusă de biologul Asato Kuroiwa de la Universitatea Hokkaido a descoperit că șobolanul spinos a relocat majoritatea genelor de pe cromozomul Y, iar o mică duplicare a ADN-ului de pe cromozomul 3 joacă acum rolul determinant în dezvoltarea sexului masculin.
Citește și: Astronomii au găsit cea mai veche galaxie
Dispariția iminentă a cromozomului Y la oameni ridică întrebări despre viitor
Deși unii speculează că ar putea duce la extincția noastră, noua descoperire sugerează că ar putea evolua o nouă genă determinantă al sexului.
Totuși, acest lucru implică riscuri: dacă ar evolua mai multe sisteme diferite în diverse părți ale lumii, ar putea apărea specii umane distincte, separate de sistemele lor de determinare a sexului.
Astfel, în 11 milioane de ani, Pământul ar putea fi populat de diferite specii umane sau de niciuna.
Citește și: Stonehenge, misterul Pietrei Altarului – ce au descoperit oamenii de știință
Citește și: Substanțe toxice găsite în pești și apa potabilă. Dezastrul ecologic nu mai poate fi oprit