Pământul are o nouă centură Van Allen, iar furtunile solare sunt vinovate pentru asta

Pământul are o nouă centură Van Allen, iar furtunile solare sunt vinovate pentru asta

Foto: NASA Goddard Space Flight Center/Scientific Visualization Studio

În luna mai a acestui an, o furtună solară puternică a dus la o nouă centură Van Allen, în jurul Pământului, pe lângă cele două cunoscute deja.

Centurile Van Allen sunt regiuni în formă de inel care înconjoară Pământul, fiind alcătuite din particule încărcate energetic capturate în câmpul magnetic al planetei.

Recent, NASA a anunțat că, în urma furtunilor solare intense din mai, s-a format temporar o a treia centură, care s-a situat între cele două deja existente.

Citește și: Astronomii au găsit cea mai veche galaxie

Ce se știe despre cea mai nouă centură din jurul Pământului

Această descoperire a fost realizată de satelitul CubeSat al experimentului CIRBE (Colorado Inner Radiation Belt Experiment) al NASA, care monitorizează centura interioară de radiații a Pământului.

Deși nu se știe cât timp va persista această nouă centură, NASA estimează că ar putea dura de la câteva luni până la câțiva ani.

Furtunile solare, care constau în emisii intense de particule energetice din atmosfera Soarelui, sunt cunoscute pentru capacitatea de a afecta centurile Van Allen.

Un eveniment similar a avut loc în septembrie 2012, când o altă furtună solară puternică a creat temporar o a treia centură, care a dispărut după câteva săptămâni.

Ian Mann, profesor de fizică la Universitatea din Alberta, SUA, a explicat atunci că furtunile solare acționează ca un tsunami spațial care provoacă fluctuații rapide în centurile de radiații, ceea ce duce la formarea temporară a celei de-a treia.

Furtuna geomagnetică din mai 2024 a fost cea mai puternică din ultimii 20 de ani și a generat, pe lângă a treia centură Van Allen, un vortex atmosferic neobservat anterior și aurore boreale spectaculoase la latitudini neobișnuite.

Citește și: Stonehenge, misterul Pietrei Altarului – ce au descoperit oamenii de știință

Cu bune, cu rele

Totuși, impactul furtunilor geomagnetice poate fi mult mai grav decât apariția unor fenomene luminoase frumoase.

Acestea pot afecta serios tehnologiile moderne, precum GPS-ul și telecomunicațiile prin satelit.

Dacă o furtună solară suficient de puternică ar lovi Pământul astăzi, efectele ar putea fi catastrofale, similar cu evenimentul din 1859.

Citește și: Substanțe toxice găsite în pești și apa potabilă. Dezastrul ecologic nu mai poate fi oprit

Verified by MonsterInsights