Stonehenge, misterul Pietrei Altarului – ce au descoperit oamenii de știință

Stonehenge, misterul Pietrei Altarului - ce au descoperit oamenii de știință

Stonehenge / Foto: preluare CNN

Stonehenge, monumentul renumit de pe Câmpia Salisbury, Wiltshire, a fost construit în mai multe etape acum aproximativ 5.000-4.200 de ani și este format dintr-un inel exterior și o potcoavă interioară de pietre mari sarsen și trilithon, alături de un cerc interior și o potcoavă de pietre mai mici bluestones.

Funcția exactă a Stonehenge rămâne necunoscută, însă se crede că are legătură cu onorarea morților și cu alinieri solare și lunare.

Citește și: De ce au unii oameni intoleranță la gluten? Știința a rezolvat, în sfârșit, misterul

Printre pietrele enigmatice ale acestui monument se numără Piatra Altarului, o piatră de gresie de aproximativ cinci metri lungime și șase tone, care diferă semnificativ de celelalte pietre bluestones.

Funcția Pietrei Altarului, de la Stonhenge, încă necunoscută

Deși denumirea sugerează o utilizare religioasă, funcția exactă a pietrei este necunoscută.

Un studiu recent, publicat în revista Nature, a dezvăluit că Piatra Altarului provine din nord-estul Scoției, la o distanță de peste 700 km de Câmpia Salisbury, informează The Conversation.

Această descoperire scoate în evidenență capacitățile și conexiunile pe distanțe lungi ale comunităților neolitice din Marea Britanie.

În timp ce majoritatea pietrelor mari „sarsens” provin de la doar câțiva zeci de kilometri distanță, pietrele bluestones sunt mai exotice, iar Piatra Altarului este de două ori mai mare decât celelalte bluestones.

Citește și: Substanțe toxice găsite în pești și apa potabilă. Dezastrul ecologic nu mai poate fi oprit

Timp de aproape un secol, se credea că această piatră provenea din Țara Galilor, dar cercetările recente au demonstrat că originile sale sunt în Scoția.

Analizele realizate cu ajutorul tehnologiei cu fluorescență cu raze X au confirmat că Piatra Altarului nu provine din Țara Galilor, ci din bazinul Orcadian din nord-estul Scoției.

Există încă multe necunoscute

Deși nu se știe exact cum a fost transportată Piatra Altarului până la Stonehenge, această descoperire ne demonstrează complexitatea rețelelor neolitice de transport.

Rezultatele ne vor ajuta să înțelegem mai bine comunitățile neolitice, cu accent pe abilitățile lor în transportul pe distanțe lungi și conexiunile între diversele regiuni ale Marii Britanii.

Cu toate acestea, cercetătorii continuă să caute o sursă mai precisă pentru a dezvălui complet misterul Pietrei Altarului.

Citește și: Astronomii au găsit cea mai veche galaxie

Verified by MonsterInsights