De ce au unii oameni intoleranță la gluten? Știința a rezolvat, în sfârșit, misterul
În cazul a aproximativ una dintr-o sută de persoane, chiar și cantități minuscule de gluten pot provoca dureri abdominale intense.
Deși reacțiile imunitare care declanșează această problemă au o bază genetică, există și alți factori care complică priceperea exactă a modului în care apare alergia la gluten.
Oamenii de știință au încercat să afle ce provoacă intoleranța la gluten și au avut succes
Un grup de cercetători, condus de oamenii de știință de la Universitatea McMaster din Canada, a utilizat șoareci modificați genetic pentru a descoperi un rol crucial jucat de celulele care alcătuiesc căptușeala intestinului.
Citește și: Substanțe toxice găsite în pești și apa potabilă. Dezastrul ecologic nu mai poate fi oprit
Această descoperire ar putea duce la dezvoltarea unor noi terapii pentru boala celiacă, o afecțiune autoimună declanșată de prezența glutenului în intestin.
Persoanele cu boala celiacă sunt nevoite să evite alimentele care conțin grâu, orz sau secară, deoarece acestea pot provoca balonare, durere, diaree, constipație, reflux și vărsături.
În prezent, singura modalitate de a evita simptomele este eliminarea completă a glutenului din dietă, însă acest lucru este dificil de realizat.
Cercetătorii au descoperit că aproximativ 90% dintre cei diagnosticați cu boala celiacă au două gene care codifică o proteină numită HLA-DQ2.5, iar majoritatea celorlalți au o proteină similară care poartă numele de HLA-DQ8.
Citește și: Metabolismul precar, principalul vinovat pentru pierderile de memorie
Aceste proteine sunt implicate în declanșarea reacțiilor imunitare, prezentând fragmente de gluten sistemului imunitar și provocând un răspuns agresiv din partea celulelor T.
Nu toți cei care au aceste gene dezvoltă boala celiacă
Pentru ca boala să apară, fragmentele de gluten trebuie să fie transportate prin peretele intestinal de o enzimă care le modifică și le face mai ușor de recunoscut de sistemul imunitar.
Cercetările au arătat că celulele care căptușesc intestinul joacă un rol activ în această patologie, adică nu doar provoacă daune colaterale, ci prezintă direct fragmentele de gluten sistemului imunitar.
Această descoperire deschide calea pentru noi ținte terapeutice, care ar putea permite milioanelor de oameni să consume produse cu gluten fără riscurile asociate.
Citește și: Licuricii, pe cale de dispariție? Fenomenul îngrijorător și semnalul de alarmă tras de specialiști