Astronomii au găsit cea mai veche galaxie
O nouă galaxie descoperită recent a stabilit un nou record pentru cea mai timpurie galaxie observată, prezentând o provocare majoră pentru modelele actuale de formare a galaxiilor.
Aceasta se numește JADES-GS-z14-0 și strălucește puternic în Universul timpuriu, așa cum arăta la mai puțin de 300 de milioane de ani după Big Bang.
O a doua descoperire recentă, numită JADES-GS-z14-1, a fost confirmată a fi aproape la fel de îndepărtată.
Citește și: A apărut o nouă stea pe cer – VIDEO
Astronomii au declarat că aceste detecții sunt acum „neechivoce”, sugerând că perioada Cosmic Dawn (Zorii Cosmici) ar putea necesita o reevaluare.
În ianuarie 2024, instrumentul NIRSpec a observat galaxia JADES-GS-z14-0 timp de aproape zece ore și a furnizat dovezi clare că galaxia se află la un redshift de 14.32, spulberând recordul anterior al celei mai îndepărtate galaxii.
Ce se observă din imagini
Din imagini, sursa a fost găsită a avea peste 1.600 de ani-lumină în diametru, ceea ce indică faptul că lumina provine în principal de la stele tinere și nu de la emisiile din apropierea unei găuri negre supermasive în creștere.
Acest volum mare de lumină stelară implică faptul că galaxia are o masă de câteva sute de milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui.
Citește și: Cea mai călduroasă zi din istorie, 21 iulie 2024. Recordul ar putea fi doborât
Trei articole separate au fost scrise pe această temă, unul fiind publicat recent în revista Nature.
Celelalte două, disponibile pe arXiv, urmează să fie revizuite, dar toate ajung la aceeași concluzie: JADES-GS-z14-0 este cu siguranță acolo, reprezentând un nou mod de a înțelege formarea Universului la începuturile sale.
Până relativ recent, cunoștințele omenirii despre perioada cunoscută sub numele de Cosmic Dawn erau foarte limitate.
În acea perioadă, Universul timpuriu era plin de un nor de hidrogen neutru care dispersa lumina.
Acest nor a fost ionizat și făcut mai clar de lumina ultravioletă emisă de obiectele din Universul timpuriu, iar până la sfârșitul Cosmic Dawn, spațiul a devenit transparent.
Instrumentul JWST (James Webb Space Telescope), cu capacitatea puternică de observație în infraroșu, a fost proiectat pentru a studia această perioadă.
Răspândirea radiației infraroșii prin medii dense fără dispersie semnificativă a permis detectarea unor obiecte mari mult mai devreme decât se așteptau astronomii.
Particularități despre această galaxie
Galaxia JADES-GS-z14-0, foarte mare și strălucitoare, nu se potrivește cu predicțiile despre cum ar trebui să arate galaxiile în Universul timpuriu.
Analiza luminii galaxiei a relevat prezența unei cantități mari de praf și oxigen, ceea ce sugerează că mai multe generații de stele masive au trăit și au murit deja până la 300 de milioane de ani după Big Bang.
Această descoperire implică necesitatea de a regândi formarea timpurie a Universului, arătând că un număr mare de surse de lumină observate nu poate fi explicat doar prin găuri negre în creștere.