A apărut o nouă stea pe cer – VIDEO
Stelele nu sunt fixe, așa cum credeau mulți oameni din antichitate. Din când în când, apare o stea nouă, care apoi dispare în câteva zile sau săptămâni.
Prima înregistrare a unei astfel de „stele oaspete”, denumită astfel de astronomii chinezi antici, este o stea care a apărut brusc pe cerul lumii pe 4 iulie 1054.
Aceasta a devenit rapid vizibilă chiar și în timpul zilei, timp de 23 de zile.
Astronomi din Japonia, China și Orientul Mijlociu, precum și populația din ceea ce este acum New Mexico, au observat acest eveniment, la momentul potrivit.
Anul 2024, crucial pentru noi descoperiri
În a doua jumătate a anului 2024, o explozie de nova în sistemul stelar numit T Coronae Borealis, sau T CrB, va fi din nou vizibilă pentru oameni pe Pământ.
Citește și: Cea mai călduroasă zi din istorie, 21 iulie 2024. Recordul ar putea fi doborât
T CrB va apărea de 1.500 de ori mai strălucitoare decât de obicei, dar nu va fi la fel de spectaculoasă ca evenimentul din 1054.
T CrB va deveni, cel mult, a 50-a cea mai strălucitoare stea de pe cerul nopții, mai strălucitoare decât doar jumătate din stelele din Carul Mare.
Va necesita un anumit efort pentru a fi găsită, dar pentru cei care vor să vadă, va fi un eveniment rar.
O nova este o reacție termonucleară necontrolată, similară detonării unei bombe cu hidrogen.
Odată ce discul de acreție devine suficient de fierbinte, are loc o nova, în care hidrogenul se aprinde, este aruncat în afară și emite o lumină strălucitoare.
Astronomii știu 10 nove recurente, stele care au suferit explozii de nova de mai multe ori. T CrB este cea mai faimoasă dintre acestea, eruptând în medie la fiecare 80 de ani.
Deoarece T CrB este la 2.630 de ani-lumină de Pământ, lumina evenimentului pe care îl vom vedea în 2024 a avut loc acum peste 2.000 de ani.
Pentru a găsi constelația Corona Borealis, priviți spre vest și găsiți Arcturus, cea mai strălucitoare stea din acea regiune a cerului.
Corona Borealis se află aproximativ la 20 de grade deasupra Arcturus. La maximul strălucirii sale, T CrB va fi mai strălucitoare decât toate stelele din Corona Borealis, dar nu la fel de strălucitoare ca Arcturus.