Cea mai călduroasă zi din istorie, 21 iulie 2024. Recordul ar putea fi doborât
Data de 21 iulie 2024 a fost numită cea mai cărduroasă zi din istorie, conform datelor preliminare publicate marți de monitorul climatic al Uniunii Europene.
Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) a raportat o temperatură medie globală la suprafața aerului de 17,09 grade Celsius, cea mai ridicată înregistrată în evidențele lor care datează din 1940.
Data de 21 iulie 2024 bate 6 iulie 2023
Această nouă temperatură record a fost cu 0,01 grade Celsius mai mare decât precedentul record de 17,08 grade, înregistrat pe 6 iulie 2023.
Citește și: Dieta bogată în grăsimi îți poate crește nivelul de anxietate, sugerează un nou studiu
Carlo Buontempo, directorul C3S, a declarat că „am intrat cu adevărat pe un teritoriu neexplorat și, pe măsură ce clima continuă să se încălzească, vom vedea noi recorduri doborâte în lunile și anii viitori”.
Buontempo a subliniat că, deși creșterea față de recordul anterior este mică, ceea ce este „cu adevărat uluitor” este seria de temperaturi globale fără precedent înregistrate în ultimele 13 luni.
Fiecare lună de la iunie 2023 a doborât propriul record de temperatură în comparație cu aceeași lună din anii anteriori.
Copernicus a precizat că, în acest context și la apogeul verii în emisfera nordică, nu era „complet neașteptat” ca acest nou record zilnic să fie atins.
De asemenea, au avertizat că acest record ar putea fi depășit de căldura extremă înregistrată la începutul acestei săptămâni, menționând o serie de zile cu temperaturi record din iulie și august 2023.
Schimbările climatice determină evenimente meteorologice extreme mai lungi, mai puternice și mai frecvente, precum valurile de căldură și inundațiile, iar anul acesta a fost marcat de dezastre majore la nivel global.
Căldura a fost de nesuportat, devenind chiar mortală
Valuri mortale de căldură au lovit America de Nord, Mexic, India și Thailanda, în timp ce inundațiile au devastat părți din Africa de Est, China și Brazilia. Incendiile forestiere au afectat Europa de sud și de est, Canada și Statele Unite, deoarece temperaturile ridicate prelungite au făcut ca solul să fie extrem de uscat.
Arderea combustibililor fosili este principalul factor al încălzirii globale, dar emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească, în ciuda eforturilor internaționale de a trece la energie curată și de a încetini creșterea temperaturilor.
Anul 2023 a fost cel mai cald an înregistrat, iar 2024 ar putea urma aceeași tendință, având în vedere temperaturile „suficient de ridicate” înregistrate până acum.
Totuși, este „prea devreme pentru a prezice cu încredere” care an va fi mai cald, a adăugat Copernicus.
Citește și: Singurul organism căruia nu îi trebuie aer ca să supraviețuiască