Metabolismul precar, principalul vinovat pentru pierderile de memorie

Metabolismul precar, principalul vinovat pentru pierderile de memorie

Metabolismul precar, principalul vinovat pentru pierderile de memorie

Conform unui studiu recent realizat de cercetătorii de la Oxford Population Health, publicat în Diabetes Care, persoanele cu metabolismul precar prezintă un risc crescut de probleme cognitive și o sănătate cerebrală mai puțin bună.

Studiul este cel mai mare de acest gen și investighează legătura dintre sănătatea metabolică și cea cerebrală, chiar și la persoanele fără demență.

Metabolismul, esențial în absolut orice

Sănătatea metabolică precară, cunoscută sub denumirea de „sindrom metabolic”, include trei sau mai multe din următoarele condiții: circumferința mare a taliei, trigliceridele ridicate, hipertensiunea arterială, glicemia ridicată și niveluri scăzute de colesterol HDL. La nivel global, unul din patru adulți trăiește cu sindrom metabolic.

Citește și: Licuricii, pe cale de dispariție? Fenomenul îngrijorător și semnalul de alarmă tras de specialiști

Rezultatele studiului

Analizând datele de la 37,395 de participanți din UK Biobank care nu aveau demență, cercetătorii au descoperit că sănătatea metabolică precară este asociată cu:

  • Volum total al creierului și volum de substanță cenușie mai mici
  • Creșterea hiperintensităților materiei albe, un marker al deteriorării vasculare cerebrale
  • Probleme de memorie și performanțe cognitive reduse

Danial Qureshi, doctorand la Oxford Population Health și autor principal al studiului, subliniază că sănătatea metabolică bună ar putea fi crucială pentru reducerea riscului de demență.

Dr. Thomas Littlejohns, co-autor al studiului, adaugă că sănătatea metabolică precară afectează sănătatea cerebrală chiar și la persoanele fără demență, subliniind necesitatea prevenției și gestionării mai bune a condițiilor metabolice.

Citește și: Stația Spațială Internațională a ajuns la sfârșitul vieții sale. Ce planuri are NASA, legătura cu SpaceX-ul lui Elon Musk

Madeleine Walpert, cercetător la Dementia UK, afirmă că studiul evidențiază importanța recunoașterii condițiilor care cresc riscul de demență și necesitatea unei abordări holistice în tratamentul și îngrijirea pacienților, având în vedere interacțiunile dintre condițiile de sănătate coexistente.

Datele utilizate provin din UK Biobank, care include peste jumătate de milion de participanți, oferind cercetătorilor oportunități unice de a înțelege cum se dezvoltă bolile îmbătrânirii.

Acest studiu subliniază legătura puternică dintre sănătatea metabolică și sănătatea cerebrală, evidențiind necesitatea unor strategii de prevenire și gestionare mai eficiente pentru a proteja funcția cognitivă și a reduce riscul de demență.

Citește și: Dieta bogată în grăsimi îți poate crește nivelul de anxietate, sugerează un nou studiu

Verified by MonsterInsights