Dieta bogată în grăsimi îți poate crește nivelul de anxietate, sugerează un nou studiu
O nouă cercetare relevă că anumite alimente bogate în grăsimi, în special cele saturate provenite din produse animale, pot agrava anxietatea pe termen lung, dacă dieta este constantă.
Studiul a observat că o dietă bogată în grăsimi saturate perturbă microbiomul intestinal al șobolanilor de laborator și le modifică comportamentul.
Aceștia au prezentat o expresie crescută a genelor implicate în activitatea neurotransmițătorilor, influențând în mod special serotonina, cunoscută pentru creșterea anxietății.
Citește și: Singurul organism căruia nu îi trebuie aer ca să supraviețuiască
Psihicul uman, influențat direct de o dietă bogată în grăsimi
Pe lângă riscurile bine cunoscute, cum ar fi obezitatea sau bolile de inimă, aceste descoperiri sugerează că persoanele care consumă cantități semnificative de grăsimi saturate ar trebui să ia în considerare și efectele potențiale asupra sănătății mintale.
Profesorul Christopher Lowry de la Universitatea din Colorado Boulder subliniază că, deși se știe că aceste alimente nu sunt sănătoase, efectele lor asupra creierului și promovarea anxietății cresc miza consumului lor.
Citește și: Dieta mediteraneană ar face minuni, susțin oamenii de știință
Anxietatea este o senzație complexă, influențată de mulți factori, iar influențele dietetice rămân slab înțelese.
Studiul a folosit șobolani adolescenți masculi împărțiți în două grupuri, hrăniți cu diete diferite timp de nouă săptămâni.
Un grup a primit o dietă standard de laborator cu aproximativ 11% grăsimi, iar celălalt grup o dietă cu aproximativ 45% grăsimi, majoritatea provenind din grăsimi saturate.
Probele fecale au fost folosite pentru a monitoriza microbiomul șobolanilor, iar testele comportamentale au fost efectuate după nouă săptămâni.
Șobolanii din grupul cu dietă bogată în grăsimi nu doar că au luat în greutate, dar au avut și o diversitate microbiană intestinală semnificativ redusă.
Citește și: Tipuri de depresie – Cercetătorii, mai aproape de un tratament eficient
Totuși, nu toate grăsimile ar fi la fel
De asemenea, au prezentat o expresie crescută a trei gene implicate în producerea și semnalizarea serotoninei, observată în regiunea nucleului dorsal raphe din trunchiul cerebral, asociată cu stresul și anxietatea.
Aceasta sugerează că o dietă bogată în grăsimi saturate poate influența expresia acestor gene în creier, creând o semnătură moleculară a unui stat de anxietate ridicată.
Autorii studiului subliniază că nu toate grăsimile sunt la fel, unele, cum ar fi uleiul de pește și uleiul de măsline, oferind efecte antiinflamatorii și beneficii pentru creier.
Cu toate astea, grăsimile saturate din produse animale par a promova anxietatea atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, în special la vârste fragede.
Citește și: Sindromul bizar care transformă corpul uman într-o distilerie ambulantă