Pe scurt, în viitor, cei ce lucrează în domeniile creative își vor pierde locurile de muncă din cauza inteligenței artificiale
Directorul tehnologic al OpenAI, Mira Murati, a declarat că apariția inteligenței artificiale ar putea duce la dispariția unor locuri de muncă unde este implicată creație.
Afirmațiile, făcute în cadrul unei discuții la Școala de Inginerie de la Dartmouth, au stârnit reacții puternice online, unii comentatori acuzând OpenAI că încearcă să elimine locuri de muncă.
Impactul inteligenței artificiale nu ar trebui neglijat
Murati a descris produsele AI ca fiinf un „instrument” cu care oamenii pot „colabora” și că acestea vor extinde creativitatea umană.
„În prezent, dacă ne gândim la creativitate, o vedem ca pe ceva foarte special, accesibil doar câtorva oameni talentați.
Aceste instrumente reduc de fapt bariera pentru oricine de a se considera creativ,” a explicat ea într-o discuție cu Jeffrey Blackburn, membru al Consiliului de Administrație de la Dartmouth.
Cu toate acestea, Murati a subliniat că nu înțelegem încă impactul complet pe care AI îl va avea asupra locurilor de muncă.
„Nu sunt economist, dar anticipez că multe locuri de muncă se vor schimba, unele vor fi pierdute, iar altele vor fi câștigate. Nu știm exact cum va arăta această schimbare,” a spus ea.
Discursul lui Murati, criticat intens
Comentariile lui Murati au fost criticate de Giovanni Colantonio, care a descris declarațiile sale drept „reprobabile”.
El a argumentat că AI nu încurajează creativitatea, ci o subminează, deoarece „o mașină creează în locul tău”.
Impactul AI asupra locurilor de muncă creative rămâne neclar. De exemplu, CEO-ul Klarna, o companie de finanțare „cumperi acum, plătești mai târziu”, a declarat că generative AI va economisi companiei 10 milioane de dolari anul acesta în detrimentul fotografilor și industriei fotografice.
Citește și: Showrunner, serviciul de streaming unde tot conținutul este creat de AI. Cam așa va arăta Netflix în viitor
Revista Forbes, de altă părere
Cu toate acestea, Forbes sugerează că AI nu va detrona industriile creative, citând un raport de talente publicat în acest an care indică că „nu există nicio încetinire în cursa pentru talentul creativ în 2024”.
Raportul realizat de Rober Half estimează că cel puțin 200.000 de locuri de muncă creative au fost adăugate în 2023.
În ciuda acestor date, există o neliniște larg răspândită în rândul industriilor creative că AI, construit în mare parte pe munca creativilor fără permisiunea acestora, ar putea să înlocuiască în viitor omul, pe măsură ce instrumentele devin tot mai puternice.
Citește și: S-a lansat Lawren.ai, primul asistent virtual juridic, creat de români