Homosexualitatea la animale, mult mai des întâlnită decât se credea

Homosexualitatea la animale, mult mai des întâlnită decât se credea

Homosexualitatea la animale, mult mai des întâlnită decât se credea

Actul sexual între indivizi de același sex a fost observat la multe specii de animale din întreaga lume, devenind un fenomen recunoscut deja.

Totuși, un nou studiu sugerează o discrepanță notabilă între cât de comun este acest comportament și cât de des este raportat.

Citește și: Cimpanzeii „merg la farmacie”. Cum caută plante medicinale în pădure, în mod intenționat

Oamenii de știință au început, în sfârșit, să analizeze acest tip de comportament la animale

Cercetătorii observă frecvent comportamente sexuale „atipice” la mamiferele pe care le studiază, dar rareori publică informații despre ele.

Comportamentul homosexual include orice act sexual între membri de același sex, cum ar fi montarea, penetrarea sexuală, contactul sexual oral sau alte forme de stimulare sexuală.

Josh Davis de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, autor al cărții „A Little Gay Natural History”, explică faptul că acest comportament este extrem de comun și răspândit în rândul speciilor de animale.

Deși a fost înregistrat oficial la aproximativ 1.500 de specii, acest număr este probabil o subestimare majoră, deoarece comportamente similare pot fi găsite în aproape toate ramurile arborelui evolutiv, de la gândaci și fluturi la țestoase și veverițe.

De exemplu, comportamentele sexuale la muște diferă de cele ale primatelor. Totuși, s-a sugerat că acestea pot fi benefice pentru coeziunea socială, eliberarea stresului sau pur și simplu pentru plăcerea pură.

Un studiu recent realizat de Karyn A. Anderson de la Universitatea din Toronto și colegii săi indică faptul că lipsa studiilor privind comportamentul homosexual poate fi cauzată de percepția greșită că este rar și dificil de studiat sistematic.

Citește șiSingurul organism căruia nu îi trebuie aer ca să supraviețuiască

Deviant și nefiresc?

În trecut, această credință era amplificată de idei moraliste care îl considerau deviant și nefiresc.

Studiul arată că, din 65 de cercetători care au studiat 52 de specii diferite, 77% au observat comportamente sexuale asemenea, însă numai 48% au colectat date despre acestea și doar 19% și-au publicat descoperirile.

Studiile sugerează că sondajele experților sunt instrumente utile în biologia faunei sălbatice, mai ales în cazul comportamentelor rare sau neraportate.

Asta subliniază necesitatea unei atenții mai mari asupra acestor metode mai puțin formale de colectare și transmitere a informațiilor.

Această analiză demonstrează că, deși comportamentul homosexual este răspândit, subraportarea este influențată de provocări metodologice și de un bias în industria publicațiilor științifice.

Citește și: Poate cea mai isteață plantă din lume – Sau cum să-i panichezi pe vegani

Studiul inițial a fost publicat în PLOS ONE.

Verified by MonsterInsights