Cimpanzeii „merg la farmacie”. Cum caută plante medicinale în pădure, în mod intenționat
Cimpanzeii caută în mod intenționat plante medicinale cu proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii atunci când sunt bolnavi sau răniți, sugerează noi cercetări.
Documentând aceste practici farmaceutice uimitoare, autorii studiului au scos în evidență complexitatea comportamentului cimpanzeilor și dezvăluie surse potențiale de medicamente vitale pentru oameni.
De ani de zile, primatologii au sugerat că cimpanzeii se tratează singuri, observând cum aceștia consumă plante fără valoare nutrițională aparentă sau chiar toxice.
Pentru a înțelege de ce maimuțele consumă aceste specii de plante, autorii noului studiu au monitorizat sănătatea și comportamentul alimentar a 51 de cimpanzei din două populații din Rezervația Centrală Forestieră Budongo, Uganda.
Citește și: Drăgălășenia zilei: Elefanții își pun nume între ei
Cimpanzeii, studiați de oamenii de știință
În total, cercetătorii au identificat 13 plante pe care cimpanzeii păreau să le caute doar atunci când aveau probleme de sănătate.
Testele de laborator au relevat că 88% dintre extractele studiate au inhibat creșterea bacteriilor patogene, inclusiv cele șase tulpini care alcătuiesc grupul ESKAPE, microbii nocivi foarte rezistenți la antibioticele existente.
„După luni petrecute în teren colectând indicii comportamentale care ne-au condus la specii vegetale specifice, a fost palpitant să analizăm rezultatele farmacologice și să descoperim că multe dintre aceste plante au prezentat nivele ridicate de bioactivitate”, a declarat Dr. Elodie Freymann, pentru IFLScience.
De exemplu, cea mai puternică activitate antimicrobiană a fost produsă de lemnul speciei Alstonia boonei, care aparține familiei Apocynaceae.
Conform cercetătorilor, această plantă este cunoscută pentru proprietățile sale vindecătoare în Africa de Est, fiind utilizată frecvent pentru diverse probleme reproductive, bacteriene, gastrointestinale, precum și pentru mușcături de șarpe, astm și amețeli.
Citește și: Inteligența artificială îți înțelege câinele mai bine ca tine. Cum reușește AI-ul creat de români asta
În perioada studiului, numeroși cimpanzei au fost observați ingerând lemn mort de la acest copac, aparent pentru a trata infecții parazitare precum tenia.
Scoarța și rășina din mahonul est-african (Khaya anthotheca) s-au dovedit, de asemenea, inhibitori puternici ai agenților patogeni precum E. coli și E. faecium, care provoacă frecvent boli la oameni și au devenit din ce în ce mai rezistenți la tratament.
Ce concluzii au fost emise
Autorii studiului au observat cel puțin trei cimpanzei răniți consumând elemente ale acestui copac, posibil pentru a preveni infecțiile, în timp ce un altul a ingerat scoarța în timp ce suferea de o tuse persistentă.
O treime din toate extractele vegetale analizate au prezentat și proprietăți antiinflamatorii, una dintre cele mai potente fiind frunzele unui tip de ferigă numit Christella parasitica.
Interesant este că singurul cimpanzeu observat consumând această ferigă avea o mână rănită, ceea ce i-a determinat pe cercetători să speculeze că planta ar putea ajuta la reducerea durerii și inflamației.
„Studiul nostru subliniază cunoștințele medicinale care pot fi obținute observând alte specii în sălbăticie și evidențiază nevoia urgentă de a conserva aceste farmacii forestiere pentru generațiile viitoare“, a declarat, de asemenea, autoarea studiului, potrivit publicației menționate anterior.
Citește și: Singurul organism căruia nu îi trebuie aer ca să supraviețuiască