Aprecierile ascunse pe rețele de socializare, cu bune și cu rele. Cum te ajută dezactivarea numărului de like-uri sau dezavantajează

Aprecierile ascunse pe rețele de socializare, cu bune și cu rele. Cum te ajută dezactivarea numărului de like-uri, cum te dezavantajează

Aprecierile ascunse pe rețele de socializare, cu bune și cu rele. Cum te ajută dezactivarea numărului de like-uri, cum te dezavantajează

Recent, Twitter (X) a implementat o schimbare controversată: aprecierile ascunse la toate postările.

Deși această schimbare are implicații destul de mari, cel mai probabil acesta este un pas în direcția corectă, dar și aici ar fi enorm de mult de discutat.

De altfel, Twitter nu este prima rețea de socializare care face asta, dar asta probabil că știi deja.

Citește și: YouTube Premium se lăcomește. Cum te vânează ca să-i dai mai mult. Gata cu era VPN pentru abonamente mai ieftine

Instagram, struțo-cămila rețelelor de socializare

Instagram există deja de ceva vreme. Cu ceva ani în urmă, avea o opțiune numită Activitate unde puteai vedea fiecare comentariu și apreciere făcute de persoanele pe care le urmăreai. Enervant, nu?

La drept vorbind, acesta era un coșmar al intimității pentru absolut toată lume. Ajungeai până în momentul în care să nu mai apreciezi nimic de teama eventualelor bârfe. „Ai văzut cui i-a dat like? Hă… Hă!”.

Deși opțiunea Activitate nu mai există pe Instagram, platforma încă arată cine a apreciat o anumită postare sau un reel, iar asta într-un mod mult mai parșiv în zilele noastre.

Din nou, o decizie foarte proastă luată de Meta, în condițiile în care gigantul pare că o ia la vale tot mai abitir și nici că-i pasă.

Citește și: Cum și-a luat-o Mark Zuckerberg „în freză” de la TikTok. Meta începe să înțeleagă expresia „ce ție nu-ți place, altuia nu-i face”

Aprecierile ascunse ar putea reduce presiunea socială

Meta a introdus o funcție prin care poți ascunde numărul de aprecieri la postările tale de pe Instagram și Facebook.

Acest lucru îi mai domolește pe oameni să te judece în funcție de numărul de aprecieri și descurajează urmărirea și umflatul mușchilor cibernetici, ceea ce ar trebui să ducă la o stimă de sine mai ridicată.

Eliminarea presiunii aprecierilor ar încuraja postările autentice în detrimentul celor pentru like-uri.

Oamenii ar fi astfel încurajați să posteze mai mult și să fie judecați pe baza creativității, nu a numărului de aprecieri. Mai mult, ar putea elimina articolele bazate pe cine a apreciat ce postare. Da, știu, în teorie și utopie.

Cu toate acestea, există și îngrijorări legate de ascunderea aprecierilor. Spre exemplu, se pune problema că ar putea facilita interferențele electorale prin campanii alimentate de boți și ar permite persoanelor cu portofelul gras să își creeze o popularitate cât se poate de falsă.

Ar fi, ce-i drept, benefic dacă platformele ar oferi mai mult control utilizatorilor asupra statisticilor pe care doresc să le partajeze și asupra celor pe care doresc să le ascundă.

Asta ar îmbunătăți atât confidențialitatea, cât și siguranța în mediul online, dar mai este mult până departe.

Citește și: În timp ce tu ești restricționat pe Instagram pentru nimicuri, copiii de 13 ani primesc sugestii de clipuri pline de conținut sexual

Verified by MonsterInsights