Ce sfaturi are NASA pentru omenire, în cazul în care un asteroid uriaș ar lovi Pământul

Sfaturile NASA pentru omenire, în cazul în care un asteroid uriaș ar lovi Pământul

Sfaturile NASA pentru omenire, în cazul în care un asteroid uriaș ar lovi Pământul

O echipă internațională de cercetători, printre care și de la NASA, a participat la un exercițiu de simulare pentru a evalua și îmbunătăți capacitatea de răspuns la amenințările reprezentate de asteroizi potențial periculoși.

Exercițiul, al cincilea de acest fel, s-a desfășurat pe 2 și 3 aprilie la Laboratorul de Fizică Aplicată Johns Hopkins și a implicat aproape 100 de participanți din diverse agenții federale americane și instituții internaționale, informează Space.com.

Citește și: Pământul nu ar mai orbita Soarele, în acest moment. Ce se întâmplă, de fapt, fenomenul din spate

NASA încearcă să înțeleagă, ca mai apoi să înțelegem și noi

Scenariul ipotetic a presupus descoperirea unui asteroid de mari dimensiuni care ar putea lovi Pământul pe 12 iulie 2038, cu o probabilitate de 72%, afectând orașe precum Dallas, Memphis, Madrid și Alger.

Principalul obiectiv al exercițiului a fost de a discuta și de a planifica un răspuns internațional coordonat la o astfel de amenințare.

Leviticus L.A. Lewis, detașat de la FEMA la Biroul de Coordonare a Apărării Planetare (PDCO) al NASA, a punctat pe necesitatea unor discuții prealabile privind coordonarea evacuărilor și a altor măsuri de urgență, având în vedere amploarea potențială a impactului.

În timpul exercițiului, participanții au analizat trei opțiuni principale pentru a răspunde la amenințarea asteroidului: să nu facă nimic până când vor fi disponibile mai multe observații telescopice, să înceapă studierea și dezvoltarea unei misiuni de colectare a datelor despre asteroid (un zbor de recunoaștere sau o misiune de rendez-vous).

Citește și: O gaură neagră supermasivă amenință o galaxie întreagă. Oamenii de știință analizează „cu atenție și îngrijorare”

Cât costă toată treaba

Costurile estimate pentru aceste misiuni variau de la 200-400 de milioane de dolari pentru un zbor de recunoaștere, până la 800 de milioane – 1 miliard de dolari pentru o misiune de rendez-vous.

Raportul preliminar al exercițiului a subliniat că deciziile politice ar putea limita acțiunile imediate, dar a scos în evidență, de asemenea, importanța implicării internaționale timpurii pentru a stabili credibilitatea și coordonarea globală necesară.

Scopul principal al exercițiului nu a fost de a stabili reguli stricte, ci de a familiariza participanții cu pașii necesari pentru a răspunde la o astfel de amenințare și de a îmbunătăți comunicarea și colaborarea între diverse entități.

Exercițiul, în sine, a demonstrat că, deși tehnologia actuală ne permite să prezicem astfel de dezastre naturale și să luăm măsuri preventive, există încă multe provocări logistice și politice de depășit pentru a asigura un răspuns eficient și coordonat la nivel internațional. Sună trist? Știm.

Citește și: NASA trimite o „stea artificială” pe orbita Pământului. Motivul pentru care face asta

Verified by MonsterInsights