În anul 1827, compozitorul german Ludwig van Beethoven murea după o boală prelungită. Imobilizat la pat încă de la Crăciunul anterior, din cauza icterului.
În timp ce se sortau bunurile personale ale muzicianului, a fost descoperit un document scris de Beethoven cu un sfert de secol în urmă, mai exact un testament prin care își ruga frații să facă publice detalii despre starea sa de sănătate.
Citește și: Ce se întâmplă, mai exact, la Stonehenge în perioada solstițiului de vară
Nu mai este un secret pentru nimeni: Beethoven era surd
În zilele noastre, toată lumea știe că, în ciuda faptului că era muzician, Beethoven era surd.
El își dorea ca lumea să înțeleagă ironia situației sale, nu doar dintr-o perspectivă personală, ci și medicală.
La aproape două secole după moartea sa, o echipă de cercetători a încercat să-i îndeplinească dorința prin analizarea genetică a ADN-ului din mostre autentificate de păr.
Scopul principal al studiului era să clarifice problemele de sănătate ale lui Beethoven, inclusiv pierderea progresivă a auzului, care a început în jurul vârstei de 20 de ani și l-a lăsat complet surd mai apoi.
Cauza exactă a pierderii auzului nu a fost niciodată cunoscută, nici măcar de medicul său personal, Dr. Johann Adam Schmidt.
Beethoven a suferit de tinitus în tinerețe, afecțiune care s-a agravat treptat până când nu a mai putut tolera zgomotele puternice și și-a pierdut auzul la frecvențele înalte, punându-i capăt carierei de interpret.
Starea de sănătate fizică i-a afectat inclusiv sănătatea mintală
În scrisoarea adresată fraților săi, Beethoven a recunoscut că era „afectat fără speranță”, gândindu-se chiar la sinucidere.
În plus față de pierderea auzului, Beethoven avea dureri abdominale severe și episoade cronice de diaree încă de la vârsta de 22 de ani.
Primele semne ale bolii hepatice au apărut cu șase ani înainte de moarte, boală despre care se crede că a contribuit la moartea prematură, la vârsta relativ tânără de 56 de ani.
Un studiu criminalistic din 2007 a sugerat că intoxicația cu plumb ar fi putut grăbi moartea lui Beethoven, dat fiind că vasele de plumb și tratamentele medicale cu plumb erau comune la acea vreme.
Totuși, un studiu publicat în martie 2023 a demontat această teorie, arătând că părul analizat inițial nu aparținea lui Beethoven, ci unei femei necunoscute.
Mostre autentice de păr ale compozitorului au arătat că moartea a fost probabil cauzată de o infecție cu hepatită B, agravată de consumul de alcool și numeroși factori de risc pentru boala hepatică.
Cu toate acestea, cercetătorii nu au putut identifica cauza definitivă a pierderii auzului sau a problemelor gastrointestinale ale lui Beethoven.
Studiul inițial a fost publicat în Current Biology.
Citește și: Tipuri de depresie – Cercetătorii, mai aproape de un tratament eficient