REVIEW Raising Voices – miniseria de pe Netfix pe care ar trebui să o vadă adolescenții, dar și părinții lor

review raising voices netflix

review raising voices netflix

Raising Voices este o miniserie realizată în Spania, pe care o găsești pe Netflix chiar acum, în care se explorează, ca în multe alte producții de tv sau de cinema, viețile adolescenților, aceste „creaturi” bizare care dau bătăi de cap oricărui om ajuns la maturitate.

Cu toții am fost acolo, la adolescență, știm cum e (sau ar trebui să ne amintim mai des, astfel încât să-i înțelegem mai bine pe cei care trec acum prin aceste clipe).

Da, adolescența poate fi frumoasă uneori, însă de cele mai multe ori nu este, de vreme ce te confrunți constant cu un puhoi de sentimente contradictorii, cu anxietate, uneori depresie mai mult sau mai puțin justificată – și așa mai departe.

Cam despre asta este vorba și în Raising Voices, „but with a twist”, cum zic vorbitorii de limbă engleză.

Practic, totul se rezumă la „ce se întâmplă atunci când sentimentele amestecate îți întunecă judecata”, asezonat cu lipsa de experiență de viață.

Citește și: REVIEW Bridgerton – „Telenovela” pseudo-istorică cu iz de Wes Anderson care îți ridică buna dispoziție

Raising Voices se întâmplă și la noi

Acum vreo doi ani, aflam de existența lui Alexandru Constandachi (Justițiarul de Berceni) care aducea un suflu nou în lumea youtubărească a românilor, în fiecare dintre clipurile sale încercând să prindă câte un prădător sexual din mediul online (sau nu), cel mai des fiind vorba despre adulți cu acte în regulă care „visează” la minore.

Da, proiectul nu este tocmai o idee originală, existând mai multe emisiuni de acest gen peste hotare, însă în România a reușit să facă destulă vâlvă, luând în calcul că la noi, deși suntem în 2024, încă merge ideea că bărbatul e bărbat și poate să-și întindă tentaculele în jurul oricui, chiar dacă respectiva este minoră. „o fi făcut ea ceva!”, „de ce umbla îmbrăcată așa?”, etc, știi și tu replicile.

Culmea este că, în anumite cazuri, prădătorii sunt profesori, iar un astfel de caz este prezentat și în Raising Voices.

Citește și: REVIEW Disturbia, de pe Netflix, fratele mai mic și mai prostuț al Rear Window, de Alfred Hitchcock

O poveste despre abuz, dar mai ales despr curaj

Povestea din Raising Voices are loc într-un liceu spaniol obișnuit, cu adolescenți la fel de obișnuiți, dar cu profesori care nu ar trebui să definească normalitatea.

Abuz sexual, etichete puse pe frunțile victimelor, dar și curajul de a ieși din oceanul de rușine și a spune ce s-a întâmplat.

Da, contactul cu realitatea este, de cele mai multe ori, extrem de dureros, însă util pentru un viitor cu mai puțină traumă.

Trumele sunt cangrene care te mănâncă prin interior și nimeni, dar absolut nimeni, nu ar trebui să treacă prin asta.

Carevasăzică, dacă ești adolescent și vrei să te înțelegi mai bine, caută Raising Voices pe Netflix, iar dacă ești adult (poate chiar părinte), îți recomand același lucru, dar de data asta ca să înțelegi adolescentul teribilist care locuiește în casa și inima ta.

Citește și: REVIEW Cazul Asunta – documentarul atipic de pe Netflix care îți demonstrează că demonii sunt în noi, nu în cărți

Verified by MonsterInsights