Încă o companie de tehnologie din Rusia, interzisă. Kaspersky a intrat oficial pe lista neagră

Administrația Biden a luat măsuri pentru a interzice Kaspersky Labs să-și vândă produsele antivirus clienților din SUA.

Compania rusă de software nu va putea vinde nimic către noi clienți începând din iulie și nu va putea furniza servicii clienților existenți după septembrie.

Citește și: În timp ce tu ești restricționat pe Instagram pentru nimicuri, copiii de 13 ani primesc sugestii de clipuri pline de conținut sexual

Legăturile pe care Kaspersky le are cu Vladimir Putin reprezintă un risc pentru Statele Unite

Înainte de anunțul oficial, o sursă a declarat pentru Reuters că legăturile companiei cu guvernul rus reprezintă un risc de securitate, cu potențialul de a instala malware, colecta informații privilegiate sau de a bloca actualizările software pe computerele americane.

Secretarul american al Comerțului, Gina Raimondo, a anunțat interdicția într-un briefing de presă recent.

„Nu ați făcut nimic greșit și nu sunteți supuși la nicio penalizare penală”, le-a spus aceasta actualilor clienți Kaspersky.

„Cu toate acestea, vă încurajez, cât se poate de ferm, să încetați imediat să folosiți acel software și să treceți la o alternativă pentru a vă proteja pe voi, datele voastre și familia voastră”, s-a declarat, de asemenea.

Citește și: Cum și-a luat-o Mark Zuckerberg „în freză” de la TikTok. Meta începe să înțeleagă expresia „ce ție nu-ți place, altuia nu-i face”

Compania nu este la prima sa abatere

Compania rusă a fost de multe ori subiectul unor întrebări privind securitatea cibernetică.

Comisia Federală de Comunicații a inclus Kaspersky pe lista companiilor care prezintă riscuri de securitate inacceptabile în 2022.

În 2017, produsele Kaspersky au fost interzise în agențiile federale americane, iar acest lucru a atras atenția inclusiv conducerii britanice de securitate cibernetică.

Acest tip de ordin prezidențial de a bloca sau limita accesul la tehnologie și software din țări considerate adversare străine datează din administrația Trump.

În 2020, Trump a încercat să interzică TikTok și WeChat pe motiv că aplicațiile deținute de chinezi ar putea reprezenta un risc de securitate.

Acea acțiune a fost anulată în 2021, dar a declanșat o revizuire a aplicațiilor care a culminat cu o legislație semnată de Biden în aprilie, care ar putea forța TikTok să vândă pentru a continua să opereze în Statele Unite.

Citește și: Windows 11 devine și mai bun. Microsoft pregătește funcții noi