Un experiment îți demonstrează de ce nu toată lumea este „atinsă” de COVID-19
O comparație detaliată a cazurilor de COVID-19 a oferit în sfârșit o perspectivă asupra motivului pentru care unii indivizi nu au avut nici măcar un simptom, de vreme ce situația generală a fost cumplită.
O echipă de cercetători de la Wellcome Sanger Institute și University College London din Marea Britanie a descoperit un răspuns imun nou care oferă o apărare bună, bazată pe analiza activității genetice din țesuturile nazale și sângele persoanelor cu infecții SARS-CoV-2 nereușite.
Deși vaccinurile au redus radical riscul de deces și complicații severe, ele fac puțin pentru a opri virusul să se stabilească în mucoasa nazală și în sistemul respirator.
COVID-19 nu este la fel pentru toată lumea
Pentru majoritatea oamenilor, această stabilire temporară cauzează o săptămână neplăcută care poate fi caracterizată prin nasuri curgătoare, tuse și dureri corporale ușoare.
Cu toate acestea, pentru câțiva norocoși, infecția este trecătoare, astfel încât organismul nu are timp să genereze nici măcar un strănut.
Pentru a înțelege de ce unii oameni sunt mai protejați, cercetătorii au efectuat un trial provocator, infectând intenționat 36 de voluntari sănătoși, cu vârste între 18 și 30 de ani, cu o tulpină pre-Alpha de SARS-CoV-2 în condiții de laborator stricte.
Șaisprezece dintre acești participanți nu fuseseră vaccinați și nu prezentau semne de infecție anterioară cu SARS-CoV-2.
Citește și: O nouă variantă de COVID-19, la patru ani de la începutul pandemiei. Care sunt principalele simptome
Ce s-a constatat
Mostrele de sânge și nazale prelevate de la voluntari timp de un an după infecție au fost analizate folosind secvențierea ARN-ului unicelular, oferind o cronologie a activității a sute de mii de celule individuale în detalii fără precedent.
Din acest set de date, echipa a identificat trei categorii de infecție : tranzitorie, susținută și abortivă.
În acest al treilea grup, au descoperit arma secretă a organismului pentru evitarea COVID-19: un răspuns imun subtil, dar mult mai rapid, în țesuturile nazale, care a inclus activarea celulelor T invariabile asociate mucoaselor (MAIT) și scăderea celulelor albe inflamatorii, care au eliminat virusul înainte de a se stabili.
Mai mult decât atât, au identificat o expresie ridicată a genei HLA-DQA2 în celulele nazale înainte de inoculare, o genă asociată anterior cu infecții ușoare sau fără simptome de SARS-CoV-2.
Citește și: Drăgălășenia zilei: Elefanții își pun nume între ei