The Bikeriders filmul despre fotografi și motociliști cu Tom Hardy și Austin Butler

În 2024, filmele bazate pe arta fotografică continuă tradiția cu The Bikeriders, care se lansează astăzi, 21 iunie 2024, în cinematografele din întreaga lume – da, inclusiv în România.

Fiind inspirată din cartea foto cu același nume și lansată în 1968, pelicula își propune să-ți arate frânturi din viețile motocicliștilor din Chicago, prin lentila lui Danny Lyon, care a petrecut patru ani alături de clubul de motocicliști Outlaws.

Citește și: INTERVIU Daniel Chatard, câștigător World Press Photography – „Sunt optimist că în anii următori vom lua mai în serios criza climatică”

The Bikeriders, de la experiență la fotografie, de la fotografie la carte și de la carte la marele ecran

Regizorul Jeff Nichols mărturisește că fotografiile lui Lyon au capturat nu doar imagini, ci și poveștile complexe și total needitate ale membrilor clubului, uneori șocante, alteori amuzante.

În film, Lyon este interpretat de Mike Faist, iar alături de acesta joacă Tom Hardy, Jodie Comer și Austin Butler.

De altfel, din câte se știe, Faist s-ar fi întâlnit chiar cu Lyon pentru a înțelege mai bine viața și cariera acestuia, inclusiv modul de utilizare a celebrei camere SLR, Nikon F.

Cartea foto The Bikeriders este considerată una dintre cele mai autentice și cuprinzătoare portretizări ale subculturii moto din America anilor ’60.

Mike Faist – în rolul fotografului Danny Lyon – în The Bikeriders. | Credit foto: Kyle Kaplan/Focus Features

Citește și: REVIEW Mayor of Kingstown – serialul care îți arată milioanele de nuanțe de gri ale vieții

Danny Lyon s-a implicat până la capăt

Lyon a adoptat un stil de jurnalism implicat, similar cu cel popularizat de Hunter S. Thompson, petrecându-și patru ani din viață alături de Outlaws Motorcycle Club, devenind chiar membru cu drepturi depline.

Cu toate acestea, experiența sa nu a fost lipsită de controverse. El a povestit cum, spre sfârșitul perioadei petrecute alături de bikeri, a fost șocat să vadă cum unul dintre membrii clubului a adus un steag nazist la un picnic, o experiență care l-a afectat profund.

Filmul The Bikeriders promite să aducă în fața publicului o relatare în detaliu a acestei subculturi, aducând omagiu muncii lui Lyon prin recrearea unor momente celebre și surprinse în fotografiile sale.

Este, fără dar și poate, o incursiune cinematografică într-o lume a motocicliștilor de altădată, cu emfază pe legăturile dintre ei, cu toate complicațiile și contrastele

Citește și: REVIEW Tatuatorul de la Auschwitz – Atunci când crezi că știi toate poveștile Holocaustului, dar te înșeli

Clubul Vandalilor la cinema de astăzi, 21 iunie 2024

Dacă te-am făcut curios și vrei să vezi, începând de astăzi, acest film la cinema, află că românii l-au tradus, în dulcele stil clasic, Clubul Vandalilor. Asta… așa, ca să știi la ce să ceri bilet.