Ce se întâmplă, mai exact, la Stonehenge în perioada solstițiului de vară

Atipic, anul acesta, solstițiul de vară se întâmplă în data de 20 iunie, ceea ce marchează ziua cu cea mai lungă, dar și cea mai scurtă noapte în emisfera nordică. Ca în fiecare an, Stonehenge devine punct de interes pentru pasionați.

Citește și: Tipuri de depresie – Cercetătorii, mai aproape de un tratament eficient

Stonehenge, poate cel mai vizitat monument al perioadei

Monumentul megalitic de pe câmpia Salisbury din Wiltshire, Regatul Unit, a fost construit acum aproximativ 5000 de ani și a avut o importanță majoră de-a lungul secolelor.

Practic, cercul de pietre este organizat în așa fel pentru a se alinia cu ciclul Soarelui.

„Stonehenge este construit pe ideea unei alinieri solare. Ce se întâmplă este că la ceea ce numim mijlocul verii, Soarele răsare la orizontul nord-estic, apare pe partea Pietrei Călcâiului și strălucește direct în centru, aterizând pe piatra pe care o cunoaștem ca Piatra Altarului”, a explicat Heather Sebire, curator principal al Stonehenge, pentru IFLScience.

Nu este clar dacă Piatra Altarului a fost vreodată ridicată cu scopul de a deveni un altar modern. Este, practic, o gresie, diferită de celelalte, și se află aproape în mijloc, dar pe axa alinierii solstițiului.

Piatra a jucat, de-a lungul timpului, un rol esențial în ceremoniile de la Stonehenge, deși multe detalii nu sunt încă înțelese pe deplin.

Cercetătorii nu sunt siguri nici de unde provine, iar geologii examinează sursele de decenii, dar fără prea multe rezultate.

Citește și: Cromozomul Y s-ar dezvolta mai repede ca X. Ce înseamnă asta în raportul dintre bărbați și femei, conform unui nou studiu

O investigație mai recentă arată posibilitatea unei alinieri cu Luna într-o perioadă numită oprire lunară, care se întâmplă acum.

Mii de oameni, strânși laolaltă ca să vadă răsăritul

În timpul solstițiului de vară, mii de oameni se adună în cercul de pietre pentru a vedea răsăritul, continuând o tradiție veche de milenii.

„La mijlocul iernii, dacă stăteai în centru, puteai vedea Soarele mergând spre orizontul sud-vestic,” a continuat Sebire.

Nu este surprinzător că Stonehenge a captivat imaginația multora, încercându-se, în ani, să se pătrundă în viețile și ritualurile oamenilor antici care au construit și folosit acest monument, cel puțin la nivel de imaginație, dacă altfel nu se poate.

Citește și: Singurul organism căruia nu îi trebuie aer ca să supraviețuiască