INTERVIU Masterpiece (tribut Metallica)

Pe băieții de la Masterpiece i-am cunoscut acum câțiva ani, după un concert susținut de ei în Galați, unde i-am și fotografiat, de altfel.

Ulterior, aflându-mă pe meleaguri mai apropiate de casele lor, mai exact la Odorheiul Secuiesc, m-am dus să-i văd din nou „în acțiune”, de vreme ce ne sincronizam la capitolul vizită-concert.

M-aș încumeta să zic cu tot simțul de răspundere că Masterpiece este cea mai cunoscută trupă tribut Metallica din România.

Deși nu neapărat singurii care au încercat vreodată să se arunce în apele învolburate ale rock-ului tribut, băieții sunt, probabil, printre puținii care au reușit să rămână la suprafața apei și să nu dispară în adâncurile întunecate ale uitării.

Ce trebuie să știi despre trupă

Masterpiece este, așa cum ziceam anterior, o trupă tribut Metallica, formată din patru oameni care ar putea fi caracterizați prin două cuvinte: bun simț. Practic, dacă ar fi să te uiți în dicționar la „bun simț”, cel mai probabil că le-ai vedea pozele acolo.

Culmea, deși cu toții au cu totul alte joburi „în spatele cortinei”, reușesc să facă și muzică. Cum găsesc timpul necesar pentru ambele, numai ei știu.

Szabi Vincze este psiholog specializat în Psihologia Muncii, Zoltan Esztergar lucrează în vânzări (domeniul tehnic), Marius Surdu este corporatist, iar Gabi Petrean se aproapie, din câte se vede, cel mai mult de domeniul muzical și în viața privată, fiind profesor de tobe la Școală Populară de Arte Tudor Jarda din Cluj-Napoca.

Romanian Geek a discutat cu solistul Masterpiece, Szabi Vincze, iar acesta este interviul complet:

Masterpiece (tribut Metallica)

Citește și: Trupa finlandeză LAMORI a lansat un nou album

INTERVIU Masterpiece (tribut Metallica) – Szabi: „După plecarea lui Andy Ghost (solist Altar) din țară și plecarea lui Dorin la el acasă, lîn Baia Mare, în 2020, am regândit totul. Ulterior l-am găsit pe Marius și de atunci mergem înainte în această formulă”

Iulia KELT (Romanian Geek): Ce v-a inspirat, poate motivat, să formați o trupă tribut Metallica și cum v-ați întâlnit?

Szabi (Masterpiece): În primul rând, te salutăm cu respect și mulțumesc pentru invitație de a răspunde întrebărilor acestui interviu.

În anul 2009, aveam din ce în ce mai puține concerte cu formația Voices Of Silence, unde cântam compozițiile proprii alături de Zoli, încă din anul 1994.

Visam să avem concerte și să mergem peste tot prin țară și să cunoaștem oameni noi.

Cu Nimrod (chitară Altar) am început să discutăm despre ideea de a face împreună o formație Metallica tribute band și destul de repede am început să repetăm piesele pe care deja le cunoșteam.

Referitor la cum ne-am întâlnit, la început am pornit la drum cu Nimrod, Andy Ghost, Liviu și Levi.

Între timp, au venit în formație Ady Marcus, Dorin Panduru și Oq. Ady, începând în paralel o facultate pe lângă locul de muncă, nu avea timp pentru două-trei formații și ne-a recomandat chiar el un toboșar bun, acela fiind Gabi Petrean.

Cu Zoli împart scena de 30 de ani, dar el a intrat în Masterpiece la puțin timp după Gabi.

După plecarea lui Andy Ghost (solist Altar) din țară și plecarea lui Dorin la el acasă, în Baia Mare, în 2020, am regândit totul. Ulterior l-am găsit pe Marius și de atunci mergem înainte în această formulă.

Citește și: Coldplay, maneaua, acordeonul pe orizontală, incluziunea și ipocrizia omenească

INTERVIU Masterpiece (tribut Metallica) -
Szabi Vincze – voce și chitară electrică Masterpiece / Foto: Cătălin Ilnițchi

Iulia KELT: Care ar fi, totuși, provocările cele mai mari pe care le întâlniți atunci când încercați să redați muzica și energia Metallica pe scenă?

Szabi: Fiind o formație de tribut trebuie să înveți fiecare nota exact așa cum este înregistrată și interpretată de Metallica, ceea ce este o provocare pentru fiecare dintre noi. Cel mai greu este să sincronizezi ceea ce a învățat fiecare acasă, în mod individual.

Iulia KELT: Există o anumită melodie din repertoriul Metallica pe care vă place cel mai mult să o cântați? Dacă da, de ce aceea?

Szabi: Mereu există o piesă care ne place mai mult decât restul pieselor. De obicei este ultima piesă pe care o punem pe picioare și începem să o cântăm în concerte. Exemple bune, în acest sens, sunt Battery, Lux Aeterna, Moth Into Flame, The Unforgiven.

INTERVIU Masterpiece (tribut Metallica) -
Zoltan Esztergar – chitară bas Masterpiece

Iulia KELT: Cum reacționează publicul din România la concertele voastre? Simțiți o conexiune specială cu fanii Metallica din România?

Szabi: În acești 15 ani de când există Masterpiece s-au născut prietenii pe viață în majoritatea orașelor din țară și acești prieteni mereu sunt acolo cu o gașcă mare și ne sustin.

S-a format cumva o familie Metallica și acest proiect ne-a adus mai aproape de alți fani Metallica din România.

Iulia KELT: Care este acel concert susținut de voi care v-a rămas la suflet?

Szabi: Sunt multe concerte la care ne gândim cu drag. Mereu dăm tot ce putem pe scenă și publicul simte când iubești ceea ce faci.

Am zis de multe ori, după un concert de club sau festival, că ăsta a fost cel mai tare concert! După o săptămână ne-am trezit că am zis asta din nou.

INTERVIU Masterpiece (tribut Metallica) -
Marius Surdu – chitară electrică Masterpice / Foto: Cătălin Ilnițchi

Iulia KELT: Să trecem la chestii mai tehnice. Ce echipament și instrumente folosiți pentru a recrea sunetul celor de la Metallica?

Szabi: Mereu am urmărit ce folosește Metallica și am reușit să cumpărăm acele stații Marshall, Mesa Boogie Dual Rectifier, Cabinete Mesa Boogie Dual Rectifier modelul XXL cu Celestion V 30 și stație de bas și cabinet Ampeg și astfel am reușit să ne apropiem de acel sound.

Mulți ani ne-am rupt spatele, și eu și colegii, să ducem peste tot cabinete, stații, dar ajungând Marius în formație a simplificat totul și a reușit să obțină niște tonuri identice fără să ne mai rupem spatele. Mulțumim, Marius!

„Pălinca de prune connecting People

Iulia KELT: Cum vă pregătiți pentru un concert din punct de vedere tehnic și artistic? Aveți ritualuri speciale înainte de a urca pe scenă?

Szabi: Da, două pahare de pălincă! (n.r. râde).

Facem vocalize, ne încălzim degetele pe chitară. La Gabi este mai greu să se încălzească pentru că bate la tobe, dar mereu găsește o soluție.

…dar pălinca de prune connecting People!

INTERVIU Masterpiece (tribut Metallica) -
Gabi Petrean – tobe Masterpiece

Iulia KELT: Ați avut ocazia să vă întâlniți vreodată cu membrii trupei Metallica? Dacă da, cum a fost experiența?

Szabi: De întâlnit, nu ne-am întâlnit cu cei din formatia Metallica, pentru ca nu au ajuns încă la un concert Masterpiece.

Am avut bucuria să primesc de ziua mea bilete VIP la un concert Metallica din Londra, unde am putut testa instrumetele lor și am văzut concertul din primul rând. Cântau lângă mine.

INTERVIU Masterpiece (tribut Metallica) -
Masterpiece (tribut Metallica) – selfie de grup

Iulia KELT: Cum vedeți voi evoluția muzicii celor de la Metallica de-a lungul anilor? Se spune că nimic nu va egala primele albume și că ultimele nu sunt chiar ce trebuie. Voi ce credeți? Cântați melodii noi de-ale lor?

Szabi: Este foarte greu să scoți mereu piese pe placul toturor. Unii spun ca nu le place un album și alții găsesc ceva special în fiecare album.

Un The Black Album sau un Master of Puppets nu or să reușească să mai scoată din mai multe motive, dar trăim și alte vremuri.

Ei încă experimentează și încearcă să aducă ceva nou, ceea ce nu este mereu apreciat de toată lumea. Ultimul album a fost compus fără compromisuri și au făcut ceea ce au simțit.

Referitor la întrebarea „Cântați melodii noi de-ale lor?”, da, cântăm și melodii noi, dar nu sunt multe piese care merită să fie incluse într-un program de două ore.

Există multe piese vechi pe care trebuie neapărat să le cântăm, iar un Lux Aeterna sau Moth Into Flame mereu cântăm cu drag.

INTERVIU Masterpiece (tribut Metallica) -
Masterpiece (tribut Metallica) – Foto: Delia Juchem

Iulia KELT: Un pic despre planurile voastre de viitor? Există proiecte sau concerte speciale pe care le pregătiți?

Szabi: Idei și planuri avem destul de multe, dar întâi să reușim să le punem pe picoare. Ar fi neplăcut să vorbim înainte de a face ceva și poate nu ne iese ceea ce ne propunem.

Ceea ce putem spune este că dorim în continuare să ajungem în orașe unde nu am mai cântat. Dorim să participăm la festivaluri unde am mai cântat. Pregătim niște surprize pe care le vom anunța în curând, dar va trebui să aveți un pic de răbdare.

Citește și: INTERVIU Daniel Chatard, câștigător World Press Photography – „Sunt optimist că în anii următori vom lua mai în serios criza climatică”

De altfel, băieții de la Masterpiece au tot felul de înregistrări pe canalul lor de YouTube, dar cum oamenii sunt părtinitori, eu am ales-o pe asta, din motive ce un au nicio legătură cu obiectivitatea, dar când a avut arta legătură cu obiectivitatea?

Urmatorul concert susținut de Masterpiece va fi în Galați, la Versus Pub, în data de 29 iunie 2024.