Cromozomul Y s-ar dezvolta mai repede ca X. Ce înseamnă asta în raportul dintre bărbați și femei, conform unui nou studiu

Cromozomul Y s-ar dezvolta mai repede ca X. Ce înseamnă asta în raportul dintre bărbați și femei, conform unui nou studiu

Cromozomul Y s-ar dezvolta mai repede ca X. Ce înseamnă asta în raportul dintre bărbați și femei, conform unui nou studiu

O nouă cercetare arată că, la primate, inclusiv la oameni, cromozomul Y evoluează mult mai rapid decât cromozomul X.

În cadrul unui studiu pe șase specii de primate, oamenii de știință au descoperit că, deși oamenii și cimpanzeii împărtășesc peste 98% din ADN-ul lor, doar între 14% și 27% din secvențele de ADN de pe cromozomul Y uman sunt comune cu cele ale cimpanzeilor, în ciuda faptului că aceste specii s-au separat evolutiv acum doar 7 milioane de ani.

Cercetătorii au fost surprinși de această descoperire, având în vedere că se așteptau ca genomurile primatelor să fie destul de similare.

Un factor cheie în evoluția rapidă a cromozomului Y este prezența unei singure copii pe celulă, spre deosebire de cromozomul X, care este prezent în două copii la femele.

Cromozomul Y, esențial în ceea ce privește evoluția speciei, însă nu este singurul

Cromozomul Y joacă un rol crucial în producția de spermatozoizi și fertilitate, iar având o singură copie îl face vulnerabil la schimbări.

Aceste schimbări pot apărea din cauza „bias-ului de mutație” – necesitatea de a genera mulți spermatozoizi implică multe replicări ale ADN-ului, crescând șansele de erori.

Studiul, publicat în revista Nature, a comparat cromozomii sexuali ai cinci specii de maimuțe mari, cimpanzei, bonobo, gorile de câmpie occidentală, orangutani din Borneo și Sumatra, dar și o specie mai îndepărtată, gibonul siamang.

Citește și: O nouă variantă de COVID-19, la patru ani de la începutul pandemiei. Care sunt principalele simptome

Echipa a folosit secvențierea telomer-la-telomer (T2T), care poate secvenția precis elementele repetitive, inclusiv telomerele.

Rezultatele au arătat că, în toate speciile studiate, cromozomul Y a evoluat rapid. Chiar și în cadrul aceluiași gen, cromozomul Y diferă semnificativ.

De exemplu, cimpanzeii și bonobo s-au separat acum 1-2 milioane de ani, dar există o diferență dramatică în lungimea cromozomului Y între ele.

Ce altceva a mai scos la iveală cercetarea

Cercetarea a relevat că lungimea cromozomului Y poate varia considerabil din cauza pierderilor sau duplicărilor de secvențe de ADN.

Cromozomul Y al orangutanului de Sumatra este de două ori mai lung decât cel al gibonului.

Pe de altă parte, cromozomul X s-a dovedit a fi foarte conservat între speciile de primate, reflectând rolul său crucial în reproducere.

O posibilă explicație pentru supraviețuirea cromozomului Y, în ciuda ratei mari de mutație, este prezența secvențelor repetitive, cum ar fi repetițiile palindromice, care protejează genele esențiale de erorile de replicare.

Totuși, studiul are limitări, inclusiv faptul că a analizat doar un singur reprezentant al fiecărei specii de primate, neputând determina variabilitatea cromozomului Y în cadrul aceleiași specii.

Citește și: Tipuri de depresie – Cercetătorii, mai aproape de un tratament eficient

Verified by MonsterInsights