Tipuri de depresie – Cercetătorii, mai aproape de un tratament eficient

Câte tipuri de depresie există, în realitate. Cercetătorii, mai aproape de un leac
În viitor, tratamentul pentru depresie ar putea implica o scanare rapidă a creierului pentru a identifica cea mai eficientă metodă de tratament pentru fiecare pacient în parte.
Un studiu recent realizat de echipe din SUA și Australia a identificat șase tipuri distincte de modele de activitate cerebrală la persoanele cu depresie și anxietate, stabilind, de asemenea, căi de tratament mai eficiente pentru fiecare categorie.
Acest lucru le-ar putea permite medicilor să aleagă terapiile potrivite în funcție de modul în care funcționează creierul fiecărui pacient.
Citește și: Diagnosticarea demenței cu cel puțin nouă ani înainte de debut, acum posibilă
Cum au ajuns cercetătorii la anumite concluzii
Cercetătorii au studiat 801 de participanți, majoritatea ne tratați medicamentos, diagnosticați cu diverse tulburări cum ar fi tulburarea depresivă majoră, tulburarea de anxietate generalizată, tulburarea de panică, tulburarea de anxietate socială, tulburarea obsesiv-compulsivă, tulburarea de stres post-traumatic sau combinații ale acestora.
Au folosit imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI) pentru a măsura activitatea cerebrală la 41 de indicatori de activare și conectivitate, concentrându-se pe șase circuite cerebrale implicate în depresie.
Citește și: Implanturile pe creier iau avânt în lumea lui Elon Musk. Neuralink se pregătește pentru al doilea pacient
Leac pentru depresie, mai aproape de realitate cu ajutorul învățării automate
Cu ajutorul învățării automate, participanții au fost grupați în șase tipuri bazate pe modele specifice de activitate cerebrală, ceea ce a permis identificarea unor tratamente mai eficiente pentru fiecare categorie.
De exemplu, antidepresivul venlafaxina a funcționat mai bine pentru cei cu activitate crescută în regiunile creierului legate de cogniție, în timp ce terapia prin vorbire a fost mai eficientă pentru cei cu activitate crescută în părțile creierului asociate cu depresia și rezolvarea problemelor.
„Scopul muncii noastre este să descoperim cum putem face să avem dreptate din prima dată”, explică Leanne Williams de la Universitatea Stanford.
În plus, în 2023, echipa a identificat un nou biotip cognitiv al depresiei, care afectează 27% dintre cei cu tulburare depresivă majoră, și care nu răspunde în mod obișnuit la tratamentele care vizează serotonină. Înțelegerea acestui tip de depresie ar putea duce la noi terapii care să funcționeze.
Deși depresia este o afecțiune complexă, fiecare pas către un tratament mai eficient și personalizat este considerat valoros, reducând durata și costurile tratamentelor ineficiente.
Studiile au fost publicate în Nature Medicine.
Citește și: Interfața computer – creier, mai aproape de realitate