Pământul nu mai orbitează Soarele, în acest moment. Ce se întâmplă, de faptPământul nu mai orbitează Soarele, în acest moment. Ce se întâmplă, de fapt

Diagramele și animațiile care arată orbitele planetelor ne induc puțin în eroare. Sau, mai exact, ele simplifică orbitele planetelor pentru ca profesorii să nu fie nevoiți să le explice copiilor conceptul de baricentru, în timp ce aceștia încă învață despre ceea ce înseamnă Pământul, de fapt.

În mod normal, învățăm că orbitele planetelor arată ca în videoclipurile educative simple. Cu toate acestea, această versiune este simplificată.

Citește și: Economia SUA, susținută de NASA. Cum s-a întâmplat „minunea”

Ce se întâmplă cu Pământul și orbita sa

Deși Soarele este cel mai mare obiect din Sistemul Solar, cu o masă de aproximativ 1.048 ori mai mare decât cea a lui Jupiter, spre exemplu, gravitația este un fenomen bidirecțional.

La fel cum Pământul exercită o forță gravitațională asupra ta, și tu exerciți o forță gravitațională (mult mai mică) asupra Pământului.

„A treia lege a lui Kepler descrie relația dintre masele a două obiecte care se rotesc reciproc și determinarea parametrilor orbitali”, explică NASA.

„Considerați o stea mică în orbită în jurul uneia mai masive. Ambele stele se rotesc de fapt în jurul unui centru de masă comun, numit baricentru.

Acest lucru este adevărat indiferent de dimensiunea sau de masa fiecăruia dintre obiectele implicate.

Măsurarea mișcării unei stele în jurul baricentrului său cu o planetă masivă este o metodă folosită pentru a descoperi sisteme planetare asociate cu stele îndepărtate”, a manționat agenția, de asemenea.

Din motive care țin de simplitate, spunem că planetele orbitează în jurul Soarelui

Totuși, baricentrul obiectelor din Sistemul Solar este de obicei aproape de Soare, datorită masei sale dominante, dar datorită orbitelor și influenței giganților gazoși Jupiter și Saturn, acesta este rareori chiar în interiorul Soarelui.

Orbitele arată mai mult ca în videoclipurile prezentate de astronomul planetar și comunicatorul științific James O’Donoghue.

Citește și: Istoria găurilor negre supermasive, dezvăluită prin raze X

Astfel, Pământul nu orbitează în prezent un punct din interiorul Soarelui, deoarece baricentrul este în afara acestuia.

„Planetele orbitează Soarele în termeni generali”, explică O’Donoghue pe Twitter, „dar tehnic ele nu orbitează doar Soarele, deoarece influența gravitațională a lui Jupiter înseamnă că planetele trebuie să orbiteze un nou punct în spațiu”, a concluzionat acesta.

Același lucru este valabil și pentru obiectele mai mici, cum ar fi planetele și lunile lor.

Pământul și Luna orbitează un punct aflat la aproximativ 5.000 de kilometri de centrul Pământului, deși acesta se schimbă pe măsură ce Luna se îndepărtează de Pământ.

Deși aceste informații nu vor avea probabil un impact major asupra vieții tale de zi cu zi, ele sunt totuși interesante și un reminder că aproape totul este puțin mai complicat decât ai învățat tu la școală.

Citește și: Câți sateliți artificiali orbitează Pământul – Mai mulți decât crezi

Verified by MonsterInsights