O nouă variantă de COVID-19, la patru ani de la începutul pandemiei. Care sunt principalele simptome

În urmă cu peste patru ani, infecția cu COVID-19 a fost declarată oficial pandemie, iar virusul care îl cauzează este încă prezent din cauza evoluției în mai multe variante, cea mai recentă fiind denumită KP.3.

KP.3 face parte din varianțele FLiRT ale SARS-CoV-2

Numele nu are nimic de-a face cu semnificații provocatoare, ci provine de la mutațiile de aminoacizi din proteina spike, partea virusului care se atașează de celulele noastre și permite infectarea acestora.

Sistemul imunitar poate învăța să recunoască proteinele spike, fie natural, fie prin vaccinare, și să elimine virusul, dar acesta poate evolua în forme ușor diferite pentru a evita distrugerea.

De aceea, pare că apare o nouă variantă la fiecare două săptămâni, iar KP.3 este cea mai recentă dintr-o lungă serie.

De fapt, toate varianțele FLiRT sunt descendenți ai unei alte variante, JN.1, care a apărut la începutul acestui an.

Citește și: Tipuri de depresie – Cercetătorii, mai aproape de un tratament eficient

Ce se știe despre varianta FLiRT KP.2

Până acum, varianta FLiRT KP.2 a preluat poziția de top de la JN.1 ca fiind cea mai dominantă variantă a virusului circulant în SUA.

Cu toate acestea, conform estimărilor Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, KP.3 a preluat acum controlul.

„În prezent, se estimează că virusurile KP.3 alcătuiesc între 16% și 37% din toate virusurile SARS-CoV-2 din Statele Unite”, a declarat purtătorul de cuvânt al CDC, Rosa Norman, pentru USA Today.

Cu toate că este cea mai dominantă, acest lucru nu înseamnă neapărat că vor crește cazurile de COVID-19.

„Cele mai importante indicatori COVID-19 arată niveluri scăzute de activitate la nivel național, astfel încât numărul total de infecții cauzate de această linie evolutivă este probabil scăzut”, a adăugat Norman.

Cu toate acestea, odată cu creșterea adunărilor sociale văzute adesea în lunile de vară, se poate crește și oportunitatea pentru virus de a se răspândi și de a cauza COVID-19.

Citește și: Sindromul bizar care transformă corpul uman într-o distilerie ambulantă

Care sunt semnele unei infecții cu această nouă variantă de COVID-19?

Lista CDC pentru posibile simptome ale KP.3 este aceeași cu cea pentru JN.1: febră/frisoane, tuse, dificultăți de respirație, oboseală, dureri musculare, dureri de cap, pierderea gustului sau mirosului, durere de gât, secreție nazală, greață/vărsături, diaree și altele.

„Simptomele pot varia cu noile variante COVID-19 și pot diferi de la o persoană la alta”, precizează CDC. Acestea pot apărea și până la două săptămâni după expunerea la virus.

În ceea ce privește eficacitatea vaccinurilor împotriva noii variante, se speră că vaccinurile actualizate, care urmează să fie lansate în toamnă cu aprobarea FDA (The Food and Drug Administration), vor fi eficiente împotriva KP.3 și a descendenților săi, conform epidemiologului Adrian Esterman, citat de Newsweek și preluat de IFLScience.

Citește și: Diagnosticarea demenței cu cel puțin nouă ani înainte de debut, acum posibilă