O gaură neagră supermasivă amenință o galaxie întreagă. Oamenii de știință analizează „cu atenție și îngrijorare”

Gaura neagră care se mărește și mănâncă tot în jur

Gaura neagră care se mărește și mănâncă tot în jur

Gaură neagră supermasivă: În decembrie 2019, astronomii au fost surprinși în momentul în care nucleul unei galaxii relativ liniștite, situată la 300 de milioane de ani-lumină distanță, a început să strălucească brusc, mai intens decât oricând.

Această galaxie, cunoscută sub numele de SDSS1335+0728, a devenit din ce în ce mai luminoasă, emanând lumină în spectrul optic, infraroșu și ultraviolet.

Apoi, în februarie 2023, a început să emită și raze X.

O gaură neagră pune în pericol o galaxie întreagă

Explicația cea mai plauzibilă pentru acest fenomen este că o gaură neagră masivă din centrul galaxiei a început să atragă și să consume material din spațiul din jurul său.

De regulă, evenimentele care determină o galaxie îndepărtată să devină mai luminoasă, cum ar fi exploziile stelare, se estompează în timp.

Citește și: Pământul nu ar mai orbita Soarele, în acest moment. Ce se întâmplă, de fapt, fenomenul din spate

În cazul SDSS1335+0728, luminozitatea a continuat să crească, ceea ce sugerează activarea unei găuri negre masive în timp real.

Potrivit astronomului Lorena Hernández García de la Institutul de Astrofizică Millennium și Universitatea din Valparaíso, acest fenomen ar putea reprezenta prima observare a unei găuri negre masive devenind activă.

Deși găurile negre nu emit lumină, materialul din jurul lor se încălzește extrem de mult datorită forțelor de frecare și gravitație, emanând astfel o lumină intensă în timp ce se apropie inexorabil de gaura neagră.

SDSS1335+0728 oferă o oportunitate rară de a observa tranziția de la o fază de inactivitate la una activă a unei găuri negre.

De obicei, astfel de evenimente sunt scurte, cunoscute sub numele de evenimente de perturbare tidală, când o stea sau alt obiect este atras și devorat de o gaură neagră.

Cu toate acestea, analiza luminii emise de SDSS1335+0728 sugerează că nu aceasta este cauza, având în vedere durata prelungită a fenomenului.

Citește șiIstoria găurilor negre supermasive, dezvăluită prin raze X

O posibilă explicație

Astronomul Claudio Ricci de la Universitatea Diego Portales din Chile afirmă că observațiile indică faptul că gaura neagră masivă din SDSS1335+0728 a început brusc să se hrănească cu gazul din împrejurimi, devenind foarte luminoasă.

Acest comportament neobișnuit ar putea servi drept model pentru înțelegerea mecanismelor prin care găurile negre supermasive devin active și ar putea oferi indicii despre activitatea similară în alte galaxii, inclusiv în Calea Lactee.

Cercetările vor continua pentru a confirma natura exactă a acestui fenomen și pentru a înțelege mai bine implicațiile sale asupra cunoașterii universului.

Aceste descoperiri au fost publicate inițial în revista Astronomy & Astrophysics.

Citește șiCâți sateliți artificiali orbitează Pământul – Mai mulți decât crezi

Verified by MonsterInsights