Noul Android este aici. Ce schimbări aduce varianta 15 beta

Google a lansat al treilea beta major pentru Android 15, pregătindu-se pentru lansarea versiunii finale a sistemului de operare în curând.

Android 15 Beta 3 este disponibil pentru testeri și dezvoltatori de software, fie pe dispozitive reale, fie în emulatorul Android Studio.

Citește și: Cum verifici durata de viață a bateriei telefonului tău Android și când știi că e timpul s-o schimbi

Android ar putea fi mult mai stabil

Acest lucru marchează începutul etapei de Stabilitate a Platformei, ceea ce înseamnă că nu vor mai fi făcute schimbări semnificative până la lansarea finală a Android 15.

În noul beta, experiența utilizatorilor cu parole și alte tipuri de credențiale salvate a fost îmbunătățită, reducându-se pașii necesari pentru autentificarea cu o parolă salvată de la două apăsări la doar una singură.

De asemenea, elementele WebSQL din WebView se află acum sub semnul întrebării, urmând eliminarea lor din Google Chrome și motorul Chromium, iar Google anunță că acestea nu vor mai funcționa în următoarele 12 luni pe toate versiunile Android.

Asta va afecta aplicațiile mai vechi care depind de WebSQL, însă nu sunt multe astfel de aplicații la acest moment, așa că ar trebui să fii în siguranță.

Noul Android este aici. Ce schimbări aduce varianta 15 beta
Android 15 beta

Citește și: Cum alegi un telefon mobil în 2024

Aplicațiilor care rulează în fundal li s-a pus gând rău

Pe lângă aceste schimbări, update-ul introduce noi blocaje pentru aplicațiile care rulează în fundal, un Spațiu Privat pentru stocarea aplicațiilor sensibile cu o autentificare suplimentară.

Mai mult, vei avea suport îmbunătățit pentru conectivitatea prin satelit, capacitatea de a înregistra ferestre specifice ale aplicațiilor în loc să înregistreze întregul ecran și alte modificări.

În egală măsură, sunt introduse controale actualizate pentru hardware-ul camerei pe dispozitivele suportate și o funcție de Low Light Boost disponibilă în aplicațiile de cameră.

Android 15 Beta poate fi instalat pe orice dispozitiv modern Google Pixel, iar imagini ale sistemului de operare sunt disponibile și pentru unele dispozitive ale altor producători, cum ar fi Lenovo, Nothing, OnePlus și altele.

Există, de asemenea, o imagine Android 15 Beta disponibilă în emulatorul Studio. Totuși, dacă nu ești dezvoltator, nu are mult sens să încerci beta acum. Versiunea stabilă finală va fi, oricum, lansată pentru toată lumea cât de curând.

Citește și: Google vrea să îți ții parolele în siguranță. Cum te va ajuta schimbarea