Sindromul ciudat: O femeie din Canada a ajuns la spital cu simptome de amețeală și vorbind neclară, crezându-se inițial despre aceasta că este în stare de ebrietate.
Numai că ea nu consumase alcool.
După două ani de investigații, a primit diagnosticul de „sindrom de auto-fermentație” (auto-brewery syndrome), o afecțiune rară și puțin înțeleasă de oamenii de știință în care microbii din intestin încep să producă alcool.
Citește și: Diagnosticarea demenței cu cel puțin nouă ani înainte de debut, acum posibilă
Sindromul care te transformă în „butoi” uman de fermentație
Sindromul de auto-fermentație este caracterizat prin simptome asemănătoare abuzului de alcool, precum somnolență, modificări ale dispoziției și vărsături, ceea ce îngreunează accesul la îngrijirea medicală corectă.
Un caz similar a fost raportat în Belgia, unde un bărbat acuzat de conducere sub influența alcoolului a fost achitat după ce doctorii au confirmat că suferă de acest sindrom.
Deși numărul exact al persoanelor afectate nu este cunoscut, există puține cazuri documentate în literatura medicală, ceea ce sugerează că diagnosticul este dificil de obținut.
Sindromul nu este congenital, ci este declanșat de o perturbare a microbiomului intestinal.
Citește și: Drăgălășenia zilei: Elefanții își pun nume între ei
Ce se întâmplă, mai exact
În mod normal, pentru producerea băuturilor alcoolice se folosește drojdia pentru a fermenta zaharurile din carbohidrați, generând alcool.
În ceea ce privește sindromul de auto-fermentație, se crede că un exces de drojdii similare în intestin fermentează alimentele consumate, în special carbohidrații, transformându-le în alcool.
Există dovezi care susțin această ipoteză, deoarece medicamentele antifungice, care ucid drojdia din intestin, par să ajute pacienții cu acest sindrom.
Dieta săracă în carbohidrați a ajutat pacienta canadiană să reducă episoadele de amețeală și vorbire neclară.
Limitarea drojdiei și a surselor de hrană pentru aceasta poate încetini producția internă de alcool, dar acest lucru rămâne o teorie nesusținută încă de dovezi clinice specifice.
Un studiu a investigat producția de alcool de către diferite specii de drojdii găsite în intestinul uman, iar rezultatele au arătat că Saccharomyces cerevisiae, cunoscută și sub numele de „drojdia berarului”, produce cel mai mult alcool.
Creșterea excesivă a drojdiilor precum Saccharomyces și Candida în intestin poate declanșa episoadele sindromului.
Citește și: Poate cea mai isteață plantă din lume – Sau cum să-i panichezi pe vegani