Qualcomm pregătește un cip Snapdragon mai ieftin pentru laptopurile Windows, dar va crește semnificativ prețul Snapdragon 8 Gen 4

Potrivit unui nou raport de la Ming-Chi Kuo, Qualcomm are planuri să introducă un cip Snapdragon mai ieftin pentru laptopurile Windows, dar intenționează să majoreze considerabil prețul Snapdragon 8 Gen 4.

Cipurile Snapdragon sunt printre cele mai puternice și populare chipseturi pentru dispozitivele flagship Android, însă prețul acestora a crescut constant în timp.

Citește șiXiaomi s-a îmbogățit cu Redmi 13 4G. Ce știe să facă telefonul de buget

Pe măsură ce Qualcomm își propune să treacă la noi noduri TSMC și să introducă CPU-ul Oryon în cipurile sale mobile, Snapdragon 8 Gen 4 ar putea vedea o creștere majoră a prețului.

Conform speculațiilor anterioare, Kuo afirmă că Snapdragon 8 Gen 4 va fi cu aproximativ 25-30% mai scump decât Gen 3, costând producătorii de dispozitive în jur de 190-200 de dolari doar pentru cip.

Creșterea prețului, explică Kuo, provine în principal din utilizarea nodului „N3E” al TSMC, care este un proces de 3nm.

Acest lucru ar face ca Snapdragon 8 Gen 4 să fie unul dintre primele cipuri de 3nm disponibile pentru dispozitivele Android, după ce Apple a introdus un proces de 3nm în cipul din iPhone 15 Pro de anul trecut.

Citește șiCum alegi un telefon mobil în 2024

Qualcomm a confirmat anterior că Snapdragon 8 Gen 4 va fi lansat în octombrie

Un preț mai mare ar putea duce la creșterea prețurilor dispozitivelor Android alimentate de noul cip.

Între timp, Kuo adaugă că Qualcomm are planuri să lanseze un cip mai ieftin pentru laptopurile Windows.

Actualele Snapdragon X Elite și X Plus încep să fie livrate către clienți săptămâna aceasta în laptopuri de la Microsoft, Dell, Lenovo și mulți alții, dar cu un preț de pornire de 999 de dolari.

Se pare că efortul Canim, de la Qualcomm, ar aduce un cip cu aceeași putere AI (40 TOPs) ca Snapdragon X Elite, dar la un cost potrivit pentru laptopuri vândute la prețuri de doar 599 de dolari.

Citește și: Laptopurile cu Windows și Snapdragon X Elite, mai puternice ca MacBook Air cu M3? Lista completă a lansărilor din 2024