Primul salt tehnologic semnificativ s-a întâmplat acum 600.000 de ani. Cum a schimbat evoluția omenirii pentru totdeauna
Un salt tehnologic în ceea ce privește complexitatea uneltelor de piatră din înregistrările fosile sugerează că cunoștințele homininilor au evoluat brusc în jurul a 600.000 de ani în urmă, explicând astfel cum oamenii moderni și strămoșii noștri au devenit deosebit de pricepuți în adaptarea la noi medii.
Acest salt tehnologic ar putea să fi avut loc înainte de divergența dintre Neanderthal și oamenii moderni, fiind o caracteristică comună ambelor linii, explică antropologii Jonathan Paige de la Universitatea din Missouri și Charles Perreault de la Universitatea de Stat din Arizona, potrivit PNAS.
Citește și: Inteligența artificială îți înțelege câinele mai bine ca tine. Cum reușește AI-ul creat de români asta
Ce s-a descoperit
Cercetătorii au analizat tehnicile de fabricare a uneltelor de piatră de-a lungul a 3,3 milioane de ani de evoluție umană.
Ei au clasificat 62 de secvențe de fabricare a uneltelor în funcție de complexitatea lor, pentru unelte găsite în 57 de situri.
Cel mai vechi artefact a fost din Africa, dar au fost incluse și unelte antice din Eurasia, Groenlanda, Sahul, Oceania și Americi.
Paige și Perreault au descoperit că până acum 1,8 milioane de ani, secvențele de fabricare a uneltelor de piatră variau între două și patru unități procedurale.
În următorii 1,2 milioane de ani, complexitatea uneltelor a crescut, ajungând până la șapte unități procedurale.
Citește și: Economia SUA, susținută de NASA. Cum s-a întâmplat „minunea”
Abia în urmă cu 600.000 de ani s-a schimbat totul
Cu toate acestea, abia în jurul a 600.000 de ani în urmă, strămoșii noștri au atins un nou nivel, complexitatea uneltelor putând necesita până la 18 unități procedurale.
Un astfel de avans tehnologic major se bazează pe cunoștințe transmise de la generațiile anterioare – o cultură cumulativă, sugerează Paige și Perreault.
În generațiile următoare, complexitatea uneltelor de piatră a continuat să crească rapid.
Cultura cumulativă este acumularea modificărilor, inovațiilor și îmbunătățirilor de-a lungul generațiilor prin învățare socială.
Generațiile de îmbunătățiri, modificări și erori norocoase pot genera tehnologii și cunoștințe mult dincolo de ceea ce un individ naiv ar putea inventa independent într-o viață.
În momentul în care un copil moștenește cultura generației părinților săi, el moștenește rezultatul a mii de ani de erori și experimente.
Pe măsură ce această cunoaștere colectivă și comportamentele asociate au crescut, genele care afectează învățarea sunt selectate și evoluează, susțin oamenii de știință.
Produsele acestui proces de coevoluție gen-cultură ar putea include o creștere a dimensiunii relative a creierului, o viață prelungită și alte trăsături esențiale care stau la baza unicitații umane, explică Paige și Perreault.
Deși descoperirile echipei oferă un substitut solid pentru prezența culturii cumulative la începutul Pleistocenului Mijlociu, acest tip de inteligență culturală ar fi putut apărea chiar mai devreme în istoria noastră evolutivă, în moduri care nu au fost ușor de păstrat.
Citește și: Sindromul bizar care transformă corpul uman într-o distilerie ambulantă