Se întâmplă și invers. Un fotograf a fost scos dintr-o competiție pentru imagini generate de AI, după ce a câștigat cu o fotografie reală

F L A M I N G O N E by Miles Astray which won an AI image contest.

F L A M I N G O N E by Miles Astray which won an AI image contest.

Fotograful Miles Astray a fost descalificat dintr-o competiție de fotografie după ce fotografia reală pe care a înscris-o a câștigat în categoria imaginilor generate de AI.

Astray a înscris o fotografie reală, dar suprarealistă, a unui flamingo (o poți vedea în antet),la categoria de inteligență artificială a premiilor de fotografie color 1839.

Fotografia a fost plasată pe locul trei de către juriu și a câștigat, de asemenea, Votul Publicului.

Citește și: Nikon „te învață să pescuiești”. Cum îți repari singur camera foto, dar cu riscuri

Ce a vrut să demonstreze fotograful, de fapt

„Am vrut să arăt că natura poate încă să învingă mașinăriile și că munca reală a creatorilor încă merită atenție”, a declarat Astray pentru PetaPixel într-un e-mail.

Inspirat de cazurile recente în care imagini generate de AI au câștigat în detrimentul fotografiilor reale în competiții, Astray a decis să răstoarne povestea înscriind o fotografie reală într-o competiție dedicată AI.

Citește și: INTERVIU Daniel Chatard, câștigător World Press Photography – „Sunt optimist că în anii următori vom lua mai în serios criza climatică”

Absolut nimeni nu și-a dat seama

Concursul de fotografie este jurizat de profesioniști de la The New York Times, Getty Images, Phaidon Press, Christie’s și Maddox Gallery, printre alții.

Niciunul dintre aceștia nu și-a dat seama că fotografia lui Astray era reală.

Competiția are numeroase categorii, dintre care cea dedicată AI este singura care nu se bazează pe utilizarea camerei foto.

Restul sunt subgenuri fotografice mai familiare, cum ar fi „Arhitectură”, „Natură Statică” și „Film/Analog”.

Într-un e-mail adresat PetaPixel, organizatorii competiției au declarat că, deși apreciază „mesajul puternic” al lui Astray, înscrierea a fost descalificată.

„Categoriile noastre de concurs sunt specific definite pentru a asigura corectitudine și claritate pentru toți participanții,” a spus un purtător de cuvânt.

„Fiecare categorie are criterii distincte pe care imaginile trebuie să le îndeplinească. Înscrierea nu a îndeplinit cerințele pentru categoria imaginilor generate de AI.

Înțelegem că acesta a fost punctul, dar nu vrem să împiedicăm alți artiști să aibă șansa de a câștiga în categoria AI”, s-a mai declarat.

Un exemplu notabil și ce s-a întâmplat la Sony World Photography Awards, când premiu a fost oferit lui Boris Eldagsen la categoria Creativă a competiției Open din 2023.

Cu toate acestea, inițiativa lui Astray a marcat o rară victorie pentru fotografie împotriva inteligenței artificiale.

„Conținutul generat de AI este un subiect important în prezent, mai ales printre creatori”, a declarat temerarul fotograf.

„Există o dezbatere publică importantă despre beneficiile și capcanele acestei tehnologii revoluționare la care am vrut să contribui. Sunt bucuros că acest experiment a confirmat ipoteza mea: nu există nimic mai fantastic și creativ decât Mama Natură însăși”, a continuat el.

Citește și: Camera foto sau fotograful? Ce contează mai mult?

Foto antet: F L A M I N G O N E de Miles Astray, care a câștigat concursul de imagini generate de AI.

Verified by MonsterInsights