ONU avertizează omenirea să nu lase tehnologia nucleară „pe mâna” inteligenței artificiale

ONU avertizează omenirea să nu lase tehnologia nucleară „pe mâna” inteligenței artificiale

ONU avertizează omenirea să nu lase tehnologia nucleară „pe mâna” inteligenței artificiale

Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite (ONU), António Guterres, a avertizat lumea să nu permită inteligenței artificiale să joace un rol în deciziile de lansare a armelor nucleare.

În cadrul unei întâlniri a Asociației pentru Controlul Armelor (ACA), Guterres a avertizat că „umanitatea se află pe o margine periculoasă”, iar riscul utilizării armelor nucleare este „la cote nemaivăzute de la Războiul Rece”.

Citește și: Cursuri gratuite de inteligență artificială. Google vrea să te învețe să te adaptezi prezentului dominat de AI

El a subliniat că „statele sunt implicate într-o cursă calitativă a armelor” și că tehnologii precum inteligența artificială multiplică pericolul.

Guterres a menționat, de asemenea, că șantajul nuclear a reapărut, cu unii amenințând în mod imprudent cu catastrofe nucleare, în timp ce regimul conceput pentru a preveni utilizarea, testarea și proliferarea armelor nucleare slăbește.

ONU cere țărilor să se dezarmeze

Secretarul General a îndemnat țările să se dezarmeze, iar pentru cele care dețin deja arme nucleare să fie lideri în acest proces.

„De asemenea, îndemn Statele Unite și Federația Rusă să revină la masa negocierilor, să implementeze pe deplin noul tratat START și să cadă de acord asupra unui succesor al acestuia”, a continuat el.

„Până când aceste arme vor fi eliminate, toate țările trebuie să fie de acord că orice decizie privind utilizarea nucleară trebuie luată de oameni; nu de mașini sau algoritmi”, s-a menționat.

Citește și: Alternative ChatGPT – Cum să ieși din „cultul religios” al OpenAI

Automatizarea a jucat un rol în Războiul Rece

Deși această problemă poate părea îndepărtată, automatizarea a jucat un rol în Războiul Rece. Sistemul „mâna moartă” din Uniunea Sovietică monitoriza activitatea seismică, nivelurile de radiații și presiunea aerului pentru semnele unui atac nuclear.

Dacă sistemul detecta un astfel de atac și comunicațiile dintre oficialii de top erau întrerupte, autoritatea de a lansa arme nucleare era transferată la operatori de nivel inferior dintr-un buncăr protejat.

Acest sistem nu a fost niciodată activat și știm asta din faptul că suntem încă în viață. Totuși, pe 26 septembrie 1983, un sistem de detectare a rachetelor a raportat greșit că cinci rachete nucleare se îndreptau spre Uniunea Sovietică.

Ofițerul militar sovietic Stanislav Petrov, sceptic la auzul veștii, a refuzat să informeze comandamentul sovietic.

Detectarea s-a dovedit a fi rezultatul reflexiei strălucirii Soarelui pe nori de mare altitudine, care arătau ca o potențială lovitură în datele obținute de la sateliți.

Citește și: Inteligența artificială îți înțelege câinele mai bine ca tine. Cum reușește AI-ul creat de români asta

Verified by MonsterInsights