Economia SUA, susținută de NASA. Cum s-a întâmplat „minunea”
NASA a investit într-un aliaj superalergic inovator în cadrul Programului său de Transfer Tehnologic, care permite tehnologiilor dezvoltate pentru misiuni să fie utilizate și în alte scopuri comerciale.
Superaliajul este cunoscut sub numele de GRX-810 și este compus dintr-un material imprimabil 3D rezistent la temperaturi ridicate, având potențialul de a face echipamentele de avion și piesele de navă spațială mai robuste, informează Space.com.
Citește și: NASA caută extratereștri în spațiu. Planurile noi ale americanilor
Ce se știe despre noutatea de la NASA
Obiectele fabricate din acest material vor putea rezista unei game largi de condiții severe, inclusiv temperaturi intense, atât în aer, cât și în spațiu.
În prezent, superaliajul este licențiat către patru companii americane; pe viitor, NASA afirmă că acesta ar putea aduce dividende comerciale pozitive și să beneficieze economia generală a SUA.
Cele patru companii selectate sunt Carpenter Technology Corporation din Reading, Pennsylvania, Elementum 3D, Inc. din Erie, Colorado, Linde Advanced Material Technologies, Inc. din Indianapolis și Powder Alloy Corporation din Loveland, Ohio.
Prin fiecare acord de licență co-exclusivă, companiile vor putea crea și vinde GRX-810 către producătorii de echipamente pentru avioane și rachete, precum și alte companii din lanțurile de aprovizionare ale aviației sau zborului spațial.
„NASA investește dolari contribuabili în cercetare care demonstrează beneficii directe pentru SUA și își transferă tehnologiile în industrie prin licențierea brevetelor sale”, a declarat Amy Hiltabidel, manager de licențiere la Centrul de Cercetare Glenn al NASA din Cleveland, Ohio, într-o declarație.
Citește și: Nucleaul Pământului se învârte mai încet decât planeta. Ce înseamnă asta pentru noi, oamenii
Statele Unite ale Americii beneficiază din punct de vedere economic
GRX-810 a fost inițial dezvoltat având în vedere echipamentele aero-spațiale, inclusiv injectoarele de motor cu rachete lichide, combustoarele, turbinele și componente ale secțiunii fierbinți capabile să suporte temperaturi peste 1.093 de grade Celsius, conform unui comunicat NASA.
Creierii din spatele superaliajului sunt Tim Smith și Christopher Kantzos, ambii cercetători la Centrul de Cercetare Glenn al NASA.
Aceștia afirmă că designul a fost realizat prin combinarea modelării computerizate cu un proces de imprimare 3D cu laser pentru a îmbina, strat cu strat, metalele implicate.
NASA vede GRX-810 nu doar ca un material care întărește echipamentele aero-spațiale, ci și ca un catalizator pentru avansarea tehnologică și expansiunea economică în sectorul aero-spațial.
Prin valorificarea materialelor inovatoare precum GRX-810, NASA continuă să spargă barierele ingineriei aero-spațiale, asigurând în același timp că cercetarea sa contribuie tangibil la progresul societal și economic.
Citește și: Câți sateliți artificiali orbitează Pământul – Mai mulți decât crezi