Inteligența artificială îți înțelege câinele mai bine ca tine. Cum reușește AI-ul creat de români asta

Inteligența artificială îți înțelege câinele mai bine ca tine

Inteligența artificială îți înțelege câinele mai bine ca tine

Dresorii de câini se alătură acum listei de profesioniști ale căror locuri de muncă sunt amenințate de inteligența artificială, deoarece aceasta a pătruns în lumea comunicării cu animale.

Folosind software de învățare automată, cercetătorii au reușit să decodeze semnificația lătratului câinilor, deschizând calea pentru noi tehnologii care ne-ar putea ajuta să ne înțelegem mai bine companionii patrupezi.

Citește și: Alternative ChatGPT – Cum să ieși din „cultul religios” al OpenAI

Cum au reușit oamenii de știință români să asocieze inteligența artificială cu lătratul câinilor

Autorii studiului, încă nerevizuit de colegii lor, au înregistrat lătrăturile, mârâiturile, urletele și scâncetele a 74 de câini domestici, expuși la diverse scenarii menite să declanșeze anumite răspunsuri.

Din aceste înregistrări, autorii studiului au identificat 14 tipuri diferite de vocalizare canină, cum ar fi „scâncete de bucurie” în timpul jocului, „lătrat de tristețe/anxietate” și „lătrat agresiv la un străin”.

Un model de inteligență artificială numit Wav2Vec2, inițial conceput pentru recunoașterea vorbirii umane, a fost apoi antrenat pe aceste sunete canine și testat în diverse provocări.

Prima provocare a constat în identificarea câinilor individuali pe baza vocalizărilor emise.

Interesant este că atunci când AI a fost pre-antrenată pe vorbirea umană înainte de a fi introdusă în lumea canină, a reușit să identifice corect câinii în 50% din cazuri, în timp ce modelele antrenate doar pe sunete canine au avut o rată de succes de 24%.

Acest lucru este semnificativ, deoarece sugerează că familiaritatea cu vorbirea umană poate ajuta inteligența artifificială să înțeleagă complexitățile comunicării non-umane, eliminând necesitatea de a începe de la zero în construirea unui model pentru comunicarea cu animalele.

Citește și: Cursuri gratuite de inteligență artificială. Google vrea să te învețe să te adaptezi prezentului dominat de AI

Câinii „vorbesc” pe tonalități, exact ca oamenii

„Rezultatele noastre arată că sunetele și tiparele derivate din vorbirea umană pot servi ca fundament pentru analizarea și înțelegerea tiparelor acustice ale altor sunete, cum ar fi vocalizările animalelor,” a explicat autoarea studiului Rada Mihalcea.

Modelul a reușit, de asemenea, să distingă între diferite rase de câini, cu un succes variabil.

Mai bine de jumătate dintre câinii din studiu erau chihuahua, iar software-ul a reușit să identifice corect acești câini în aproximativ 75% din cazuri.

În cele din urmă, modelul a fost provocat să interpreteze semnificația vocalizărilor câinilor, asociindu-le cu unul dintre cele 14 tipuri de sunete identificate de cercetători.

Când a fost pre-antrenat pe vorbirea umană, AI-ul a avut o rată de succes de 62,2%, deși anumite categorii de sunete au fost mai ușor de descifrat decât altele.

„Există atât de multe lucruri pe care încă nu le știm despre animalele care împart această lume cu noi. Progresele în AI pot fi folosite pentru a revoluționa înțelegerea noastră asupra comunicării animalelor, iar descoperirile noastre sugerează că nu trebuie să începem de la zero”, a spus, de asemenea, Mihalcea.

„Folosind modele de procesare a vorbirii inițial antrenate pe vorbirea umană, cercetarea noastră deschide o nouă fereastră către modul în care putem valorifica ceea ce am construit până acum în procesarea vorbirii pentru a începe să înțelegem nuanțele lătrăturilor câinilor”, a adăugat aceasta.

Citește și: Inteligența artificială ar putea crește PIB-ul României, conform unui studiu realizat de Google

Verified by MonsterInsights