Poate cea mai isteață plantă din lume – Sau cum să-i panichezi pe vegani

Poate cea mai isteață plantă din lume

Poate cea mai isteață plantă din lume

Deși nu au un sistem nervos central, unele forme de viață de pe Pământ pot manifesta comportamente care pot fi considerate inteligente, exact ca această plantă.

Plantele nu sunt adesea privite ca ființe conștiente, dar acest lucru ar putea fi un rezultat al prejudecăților noastre umane.

Studiul controversat care a decis că această plantă este inteligentă

Într-o lucrare fascinantă și controversată, Andre Kessler, un ecologist chimic de la Universitatea Cornell, și doctorandul său, Michael Mueller, argumentează comportamentul unor plante. Acesta poate fi inclus într-o anumită definiție a inteligenței.

Cei doi oameni de știință explică faptul că, atunci când se confruntă cu o problemă, unele specii de plante pot acționa și răspunde la mediul lor folosind un fel de memorie combinată cu abilități de luare a deciziilor. Descoperirea recentă din laboratorul lui Kessler este exemplul perfect al acestei idei.

O floare asemănătoare cu buruienile, cunoscută sub numele de goldenrod (Solidago altissima), poate aparent „auzi strigătele” vecinilor săi atunci când sunt atacați de un erbivor flămând.

În momentul în care larvele de gândac încep să mănânce frunzele de goldenrod, plantele emit compuși organici volatili (COV), care le semnalează insectelor că planta este deteriorată și că ar trebui să se mute la o sursă mai bună de hrană.

În același timp, plantele atacate își modifică reflexia luminii roșii de pe frunze, care poate fi detectată de alte plante de la distanță.

Atât lumina, cât și substanțele chimice par să servească drept avertismente private, la distanță, de pericolul iminent pentru alte plante de goldenrod din apropiere.

Citește și: Câți sateliți artificiali orbitează Pământul – Mai mulți decât crezi

În acest mod tăcut și secret, plantele de goldenrod nu doar integrează informații din mediu, argumentează Kessler și Mueller, ci anticipează și se pregătesc pentru condițiile viitoare pe baza mediului actual.

Comportamente similare sunt observate și la planta de tutun și, potrivit cercetătorilor, acestea se încadrează în conceptul general de inteligență: atingerea obiectivelor, precum supraviețuirea, într-o gamă largă de medii.

„Ele pot simți mediul foarte precis; fiecare celulă poate face asta, din câte știm noi,” spune Kessler.

Reacția unei plante la pericole este mai mult decât un reflex sau o acțiune fixă, argumentează Kessler și Mueller.

Aceasta este o schimbare comportamentală intenționată

Potrivit unui studiu din 2022 realizat de Kessler și colegul său Alexander Chautá, atunci când nu sunt alte flori în jur, goldenrod-urile atacate nu emit aceeași lumină de pe frunze.

„În funcție de informațiile primite din mediu, planta își schimbă comportamentul standard,” explică Kessler.

„Având în vedere această definiție și dovezile acumulate, întrebarea nu este dacă plantele exprimă un comportament inteligent, ci cum reușesc să facă acest lucru fără un sistem nervos și care sunt consecințele ecologice ale acestor comportamente,” argumentează Kessler și Mueller.

Citește și: Drăgălășenia zilei: Elefanții își pun nume între ei

Atribuirea unor termeni precum „inteligență” vieții plantelor este extrem de controversată, dar după decenii de respingere și dispreț științific, acest domeniu de cercetare începe să înflorească.

Plantele de goldenrod nu sunt singurele cunoscute pentru utilizarea unor astfel de comportamente pentru a comunica în mod privat cu vecinii despre amenințările comune.

Oamenii de știință știu de la sfârșitul anilor ’80 că unele plante schimbă informații între ele în acest mod.

Totuși, multe dintre cercetări au fost realizate doar în laborator și mai există încă multe de învățat despre modul în care plantele răspund la aceste rețele de comunicare private.

Citește și: Oamenii de știință au descoperit o gaură imensă pe suprafața planetei Marte

Verified by MonsterInsights