Câți sateliți artificiali orbitează Pământul – Mai mulți decât crezi
Dacă vrem să trăim în lumea modernă, dependența noastră de spațiu este inevitabilă, iar numărul de sateliți asemenea.
Sateliții care orbitează deasupra noastră ne furnizează telecomunicații și poziționare precisă, ne mențin în siguranță prin prognoze meteo și diverse alte analize, cum ar fi monitorizarea incendiilor de vegetație, inundațiilor, gheții și poluanților eliberați în atmosferă.
Citește și: Descoperire impresionantă făcută de JWST. Găurile negre, așa cum NASA nu le-a mai văzut
Câți sateliți „plutesc” deasupra noastră
În ultimii ani, numărul sateliților a crescut exponențial. Conform Biroului Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale (UNOOSA), în data de 11 iunie existau 11.780 de sateliți care orbitau planeta noastră, majoritatea funcționând în orbita joasă a Pământului (LEO).
Orbita geostaționară (GEO), cunoscută și ca orbită geosincronă, se află la 35.786 de kilometri deasupra ecuatorului Pământului. Un satelit plasat aici va urma același punct de pe suprafața Pământului în timp ce se rotește în jurul planetei cu aceeași perioadă de rotație ca a Pământului.
În prezent, există 552 de sateliți în GEO, folosiți adesea pentru comunicații și prognoze meteo.
Apoi, există orbita medie a Pământului (MEO), o regiune vastă de la 2.000 kilometri până la GEO.
Aceasta este locația ideală pentru constelațiile de sateliți de navigație, cum ar fi Sistemul de Poziționare Globală (GPS), Galileo, GLONASS și BeiDou. În MEO sunt 199 de sateliți, dar unii furnizori de internet spațial consideră mutarea aici.
LEO devine aglomerată, având în prezent 8.110 sateliți, dintre care 6.050 fac parte din megaconstelația Starlink a companiei SpaceX.
Citește și: NASA caută extratereștri în spațiu. Planurile noi ale americanilor
Proiectul SpaceX, spre exemplu, intenționează să dubleze acest număr la aproape 12.000 de sateliți și ar putea fi extins până la 34.400 de sateliți.
Există multe îngrijorări legate de desfășurarea unui număr atât de mare de sateliți, în special în LEO. O preocupare majoră este schimbarea cerului nocturn, afectând atât astronomia avansată, cât și poluarea luminoasă în zone fără lumini artificiale.
Creșterea cantității de deșeuri spațiale, o mare problemă
O altă problemă este creșterea masivă a deșeurilor spațiale. Deși spațiul este vast, orbitele interesante și valoroase sunt limitate. Sateliții trebuie să-și ajusteze des orbitele, ceea ce duce la intersecții.
Ce se întâmplă când sateliții nu mai funcționează? Există aproape 3.000 de obiecte de acest tip, a căror orbită continuă să se schimbe fără posibilitatea noastră de control.
O coliziune în spațiu ar putea anunța probleme mai mari, deoarece fragmentele rezultate pot crea un efect de cascadă, cunoscut sub numele de Sindromul Kessler, unde numărul coliziunilor și cantitatea de resturi spațiale cresc exponențial, transformând regiunile de spațiu apropiate Pământului într-un pericol de traversare.
Citește și: Avertismentul NASA în legătură cu inteligența artificială